Zdravlje

DANAS JE SVETSKI DAN BUBREGA: Na hemodijalizi u Nišu je trenutno između 250 i 270 pacijenata

Danas je Svetski dan bubrega. Obeležava se svakog drugog četvrtka u martu od 2006. godine u više od sto zemalja u svetu. Procenjuje se da svaki deseti čovek u svetu pa i kod nas ima neku hroničnu bolest bubrega. Prema rečima docenta dr Branke Mitić, direktorke Klinike za nefrologiju KC Niš, u Srbiji  ima oko 4.000 pacijenata koji su na hroničnom programu dijalize, a na transplantaciju bubrega čeka oko 700 pacijenata, ali su to promenljivi brojevi.

„Na programu hemodijalize se trenutno na Klinici za nefrologiju nalazi između 250 i 270 pacijenata i u ovom trenutku mi smo najveći dijalizni centar u Srbiji“, kaže dr Branka Mitić. „Ono na čemu insistiramo u javnosti, pre svega, je doniranje bubrega što još nije zaživelo u onom obimu u kome bi smo mi želeli.Transplantacija bubrega je najbolji način lečenja i nadamo se da će se u društvu promeniti stav o doniranju  organa“.

Prema rečima dr Branke Mitić, bolest bubrega je prikriveno oboljenje.

„Bubrežne bolesti  su takve da dugo ne daju simptomatologiju i pacijent može da dođe do terminalnog  stadijuma bolesti kada moramo da krenemo sa nekim aktivnim oblikom  lečenja, djalizom ili da radimo transplantaciju, a pacijent nije imao apsolutno nikakve tegobe koje bi  mogao da veže sa problemom sa bubrezima. Drugim rečima to znači  da za bubrežnim bolestima treba tragati“, kaže dr Branka Mitić.

Posebno osetljiva populacija kod koje se mogu očekivati neke promene na bubrezima su, pre svega osobe obolele od hipertenzije,  osobe koje  boluju od dijabetesa, starija populacija preko 65 godina, jer kod svakoga od nas posle 35 godina starosti počne fiziološki da slabi funkcija bubrega.

„Prevencija bolesti bubrega podrazumeva upravo to, tragati za bolestima bubrega, imati u vidu koja je to  populacija koja mora da bude sagledana i od strane nefrologa.  Stalno sugerišemo  kolegama u primarnoj zdravstvenoj zaštiti  i u našem svakodnevnom radu  sa kolegama sa drugih klinika da osobama koje boluju od dijabetesa tipa 1  odrade posebne preglede mokraće, odnosno da se odredi albumin  u mokraći. Na taj način se otkrivaju pacijenti koji imaju problema sa bubrezima i ako su im reference u mokraći posle rutinske analize u redu“, objašnjava dr Branka Mitić.

Ona dodaje i Dan bolesti bubrega koji se obeležava u celom svetu ima za cilj da se ukaže na  značaj bubrežnih bolesti jer nema ni jednog organa i sistema, ukoliko se desi bubrežna bolest , da je pošteđen  promena.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com