Društvo

Danas je Međunarodni dan ljudskih prava

Povodom 10. decembra Međunarodnog dana ljudskih prava Centar za ljudska prava iz Niša je podsetio da je od donošenja najhumanijeg zakona u istoriji čovečanstva – Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima prošlo punih 70 godina.

U čast jubileja ovog izuzetno uticajnog dokumenta i u cilju sprečavanja urušavanja njegovih vitalnih principa, Centar podržava poziv Ujedinjenih nacija upućen ljudima širom sveta da “ustanu za ljudska prava“.

U Centru su kazali da je visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašela istakla povodom sedamdesetogodišnjice da je Univerzalna deklaracija izdržala testove godina koje su prolazile, kao i dolazak dramatičnih novih tehnologija i društvenih, političkih i ekonomskih promena koje njeni kreatori nisu mogli predvideti.

„Tokom sedam decenija od njenog usvajanja, Univerzalna deklaracija bila je osnov i podrška za bezbrojne korisne promene u životima miliona ljudi širom sveta, prožimajući oko 90 nacionalnih ustava i brojnih nacionalnih, regionalnih i međunarodnih zakona i institucija. Ali, 70 godina nakon usvajanja, zadatak koji je Univerzalna deklaracija postavila pred nas daleko je od ispunjenja. I on nikada neće biti završen. U 30 kristalno jasnih članaka, Univerzalna deklaracija pokazuje nam mere koje će iskoreniti ekstremno siromaštvo i osigurati hranu, stanovanje, zdravstvo, obrazovanje, zapošljavanje i jednake mogućnosti za sve“, izjavila je Bašela, a prenosi Centar za ljudska prava.

U Centru ističu da kroz svoje projekte i angažovanja nastavljaju svoju misiju zaštitnika ljudskih prava.

U okviru projekta “Sveobuhvatna akcija protiv torture”, koji realizuje zajedno sa, autorom projekta “Međunarodnom mrežom pomoći IAN’’, Centar pruža pravnu pomoć i pravno zastupanje pred sudovima za žrtve torture i nečovečnog postupanja na teritoriji cele Srbije. Za pružanje pravne pomoći i pravno zastupanje angažovani su advokati iz Niša, Beograda, Novog Sada i Novog Pazara koji imaju veliko iskustvo u oblasti ljudskih prava.
Centar za ljudska prava-Niš poziva potencijalne žrtve torture i nečovečnog postupanja da se jave, radi dobijanja pravne pomoći i zastupanja pred odgovarajućim sudovima na telefon Centra za ljudska prava-Niš : 018 524 332, pošalju pismo na e-mail adresu: ni_cent@eunet.rs ili poštom na adresu : Centar za ljudska prava-Niš, ul.Cara Dušana, br. 54 PC „Dušanov Bazar“ Kupola, lokal 202 18000 Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com