Merošina

Danas je Krstovdan, dan strogog posta

Srpska pravoslavna crkva, 18. januara obeležava Vozdviženje ili Krstovdan, sećanje na dan kada je pronađen krst gde je razapet Isus Hristos.

Po predanju, Časni Krst pronašla je carica Jelena, majka cara Konstantina Velikog, kada je bila na poklonjenju Hristovom grobu u Jerusalimu.

Nakon što je preuzeo vlast nad Rimskim carstvom, Konstantin je želeo da obnovi hrišćanske svetinje u Svetoj zemlji, a najveća želja mu je bila da pronađe Časni krst na kome je stradao Isus.

Predanje kaže da su kopači osetili divan miris iz zemlje, a nedugo zatim otkali tri krsta i na kojoj je pisalo „Isus Nazarećanin, car Judejski“ i klinove kojima je bio prikovan za Krst.

Prvo uzdizanje ili Vozdviženje Časnog Krsta dogodilo se 326. godine i od tada je Časni krst stajao u srebrnom kovčegu u Hramu Hristovog Vaskrsenja, koji je carica Jelena po tom podigla na Gologoti i taj dan se slavi kao Krstovdan.

Krstovdan uoči Bogojavljenja je posni dan za pravoslavne vernike, bez obzira na to koji je dan u nedelji i  posti se „na vodi“.

VEROVANJA

Krstovdan se slavi kao krsna slava.

Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti – poznata je naša izreka, pa vernici uglavnom poste na hlebu i vodi, dok je hrana životinjskog porekla strogo zabranjena.

Na Krstovdan je dobro da poslodavci isplate svoje radnike.

Ovo je stari običaj je nastao u stara vremena kada se u svim selima isplaćivali poljaci (radnici), koji čuvaju polja od Đurđevdana do Krstovdana i koji teraju ptice i naplaćuju globe od onih čija stoka pravi štete na tuđim njivama. Isplaćuje se onoliko koliko je dogovoreno ο Đurđevdanu.

Na Krstovdan se predskazuje vreme

– Ako je na Krstovdan oblačno, zima će biti bogata snegom, a ako je suvo, naredna godina će biti sušna.
– Ako do Krstovdana ne odu laste, neće biti jake zime.
– Tiha kiša o Krstovdanu predskazuje blagu zimu.
– Grmljavina o Krstovdanu predskazuje plodnu godinu.
– Posle toplog i suvog septembra predstoji hladan i kišovit oktobar.
– Septembarska kiša – zlato njivama, otrov vinogradima.
– Kakav septembar, takav i mart.
– Ako je Krstovdan oblačan, zima će biti snegovita. Ako je vedar, biće suvomrazice.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com