Magazin

Danas je ĐURĐIC: Prenos moštiju Svetog velikomučenika Georgija

Ovoga dana praznuje se prenos moštiju sv. Georgija iz Nikomidije u grad Lidu Palestinsku, gde postrada u vreme cara Dioklecijana. Stradanje ovoga divnog svetitelja opisano je pod 23. aprilom.

Pred smrt svoju umoli sv. Georgije slugu svoga, da mu uzme telo po smrti i prenese u Palestinu, odakle mu i majka rodom beše, i gde imaše veliko imanje, koje razdade siromasima. Sluga tako i učini. U vreme cara Konstantina bude sazidan u Lidi krasan hram sv. Georgija od strane pobožnih hrišćana, pa prilikom osvećenja toga hrama prenesu se u nj mošti svetiteljeve, i tu sahrane. Bezbrojna čudesa dogodila su se od čudotvornih moštiju sv. Georgija, velikomučenika Hristova.

Između mnogobrojnih čudesa sv. Georgija priča se jedno ovako: na ostrvu Mitileni beše crkva sv. Georgija velikomučenika i pobedonosca. Žitelji celog tog ostrva sticahu se toj crkvi o godišnjem prazniku svečevome. Saznavši za ovo Saraceni sa Krita, udare jedne godine o prazniku na to ostrvo, te poplene i porobe, pa se vrate na Krit.

Tom prilikom bi zarobljen i jedan krasan mladić, koga pirati darovaše knezu svome na Kritu. Knez ga primi i postavi za svoga trpezara. Roditelji mladićevi behu u prevelikoj tuzi za sinom svojim. Kada prođe godina, i opet dođe dan sv. Georgija, tada tužni roditelji, shodno običaju starome, postavljahu trpezu i gošćahu mnoge goste. Setivši se sina svoga majka bedna ode pred ikonu svečevu, pade po zemlji i poče moliti sv. Georgija, da joj kako zna izbavi sina iz ropstva. Pa se vrati majka gostima za trpezom.

Tada domaćin diže čašu i napi u slavu sv. Georgija. U tom trenutku obrete se sin njihov među njima držeći u ruci jedno staklence s vinom. Kada ga svi pitahu s iznenađenjem i strahom, odkuda i kako se obrete on tu? mladić odgovori, da baš kad je hteo naslužiti vino svome gospodaru na Kritu, pojavi se pred njim neki vitez na konju, uze ga k sebi na konja, i prenese ga trenutno u dom roditelja njegovih. Svi se udiviše i Proslaviše Boga i divnoga svetitelja Njegova Georgija vojvodu i pobedonosca.

Izvor: SPC
Ohridski prolog
sv. vladika Nikolaj Velimirović

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com