Društvo

Dan primirja obeležen i u Nišu

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležen je u Nišu polaganjem venaca na srpsko – engleskom groblju na Delijskom visu. Ovaj važan istorijski datum i 101. godišnjicu sklapanja primirja obeležen je parastosom svim žrtvama, a vence su položili pored predstavnika grada i predstavnici policije, vojske i boračkih udriženja.

U Velikom ratu Srbija je izgubila 52 odsto muškog stanovništva koji su se borili za slobodu, ali je stradalo i puno civila.

“Ovo je tužan i tragičan dan jer se ovog dana podsećamo velikog stradanja Srba u Velikom ratu koja je izgubila trećinu stanovništva, od toga je polovina civila. Izgubila je najmlađi deo svog stanovništva. Posle tog rata zemlja je bila devastirana u svakom pogledu, i u ekonomskom i u demografskom”, kazao  je Miloš Banđur, zamenik gradonačelnika Niša Darka Bulatovića koji je, takođe, odao poštu žrtvama u Velikom ratu.

Kao i svake, i ove godine venci su položeni i na grobovima engleskih lekara i medicinskih sestara koje su u Prvom svetskom ratu bili uz srpsku vojsku i srpski narod.

“Mi i danas kao i pre 50 i 100 godina, pa i 101 godine, imamo  ogromno poštovanje za njihovu pomoć koju su nam tada pružili i njihove žrtve koje su podneli, bez obzira na sve ono što se dešavalo poslednjih decenija i bez obzira  na to što su oni poslednjih decenija promenili odnos prema nama. Mi smo mislili da je to bratstvo iskovano u Prvom i Drugom svetskom ratu večno i neraskidivo”, dodao je Banđur.

Dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji od 2012. godine. Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com