Društvo

Dan oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu

Polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima na Trgu kralja Milana, a potom i u Memorijalnom kompleksu “Bubanj”, obeležen je Dan oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu.

Vence su borcima, oslobodiocima Niša, položili gradonačelnik Darko Bulatović sa delegacijom, Rade Rajković, predsednik Skupštine grada Niša sa saradnicima, predstavnici Nišavskog upravnog okruga, predstavnici Vojske Srbije, policije i mnogobrojna boračka i druga uduženja.

“Ovo je veliki dan za naš grad i jedan od najznačajnijih datuma u njegovoj istoriji, Dan oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu. Sećanje i duboko poštovanje je najmanje što možemo da učinimo prema onima koji su svoje živote ugradili u temelje naše slobode”, rekla je Jelena Mitrovski, gradska većnica.

Među udruženjima koja su na ovaj način odali poštu borcima za slobodu grada Niša nalazilo se i Udruženje potomaka ratnika Srbije 1912. do 1920.godine grada Niša.

“Naše udruženje sa srodnim udruženjima koja neguju tradiciju i obeležavaju važne datume u našoj istoriji danas je odalo poštu borcima koji su se borili za slobodu u Drugom svetskom ratu”, kazao je predsednik ovog udruženja Branislav Radovanović.

“Pokušavamo na ovaj način da pokažemo javnosti da je Niš uvek bio slobodarski grad, da smo uvek vodili oslobodilačke ratove i da smo uvek branili svoju zemlju. Pokušavamo da mladim generacijama ukažemo na ovakve datume kako bi postali svesni istorijesvoje zemlje i njenog značaja za budućnost koju gradimo”.

Niš je oslobođen 14. oktobra 1944. godine, kada je 22. divizija narodno-oslobodilačkog pokreta ušla u grad i napala nemačke trupe.

Inače, borbe za oslobođenje Niša u Drugom svetskom ratu, takozvana “Niška operacija”, počela je 8. oktobra 1944. godine u 8 časova.U gradu su se nalazili slabiji nemački zaštitni delovi.

Oko 13 časova, Deseta i Dvanaesta srpska brigada 22 srpske divizije prodrle su u južni i jugoistočni deo grada, zatim su u grad prodrle Osma srpska brigada 22. divizije i 26. Brigada 46 srpske divizije s juga, 23. srpska brigada 45. Srpske divizije sa severa i, u sadejstvu sa Prvim utvrđenim rejonom Crvene armije sa severa i bugarskom Šestom divizijom sa istoka, oko 16 časova potpuno ovladale gradom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com