Društvo

Dan ljudskih prava: SIGURNA KUĆA – prvi korak ka slobodi

Na Međunarodni dan ljudskih prava i poslednjeg dana obeležavanja 16 dana aktivizma nasilja nad ženama predstavnici Ženske odborničke mreže i Komisije za rodnu ravnopravnost posetili su Sigurnu kuću u Nišu.

Sve tri organizacije složile su se da je neophodno pružiti moralnu podršku žrtvama porodičnog nasilja, da je sledeći važan korak ponuditi im posao kako bi bile ekonomski nezavisne, ali da je najvažnije menjati društvenu svest kako bismo izbegli tragične ishode.

Sigurna kuća u Nišu obeležila Međunarodni dan ljudskih prava
Sigurna kuća u Nišu obeležila Međunarodni dan ljudskih prava

Iako država čini mnogo kako bi poboljšala položaj žena u društvu, na hiljade njih svake godine napuste svoj dom jer su žrtve porodičnog nasilja, a psihološko nasilje koje se i teže dokazuje je najzastupljenije.

Snežana Mitrović iz Komisije za rodnu ravnopravnost, koja je na Međunarodni dan ljudskih prava posetila Sigurnu kuću u Nišu, kaže da je najvažnije ali i najteže promeniti svest i žrtve i nasilnika.

„U najavi je konkretna pomoć, a to je da u 2017-oj godini poslodavci dobiju subvencije za zapošljavanje žena koje su žrtve porodičnog nasilja. Koordinacija na ovom polju mora da bude vertikalno usmerena od onih koji su izvršioci vlasti pa do lokalne zajednice“, istakla je Snežana Mitrović.

Prethodnih dana ženska odbornička mreža opštine Crveni Krst organizovala je tribinu u Medoševcu povodom tragične smrti žrtve porodičnog nasilja iz ovog mesta, a ovo je samo jedna u nizu akcija u ruralnim sredinama da se osnaže žene i prijave nasilnike.

Nedavno je i Mreža opštine Palilula organizovala tribinu u Niškom kulturnom centru gde su stručnjaci govorili upravo o ovoj temi, a ove aktivnosti podržala je Ženska odbornička mreža Skupštine grada na čelu sa Dušicom Davidović.

Ženska odbornička mreža koja je prvi put formirana u ovom mandatu i okuplja 44 odbornice Skupštine grada Niša organizovala je i aktivnost za prikupljanje potpisa da 18. maj bude Dan obeležavanja i sećanja na sve žrtve porodičnog nasilja u Srbiji. To je važno jer je 2016. godine u 72 sata ubijeno čak sedam žena u našoj zemlji“, podsetila je Dušica Davidović.

U Sigurnoj kući u NIšu trenutno boravi 11 žena i osmoro dece.

Direktorka ove ustanove izjavila je da se borba protiv nasilja ne sme završiti time što su žrtve smeštene kod njih.

Osim psihološkog osnaživanja neophodno je raditi i na njihovom ekonomskom osnaživanju jer je 80% žrtava nezaposleno, a zbog egzistencijalnih problema neretko se vrate nasilniku.

„Posebno zabrinjava što nam se na smeštaju sve više javljaju starije osobe, tako da su od ukupnog broja žena koje su prošle kroz Sigurnu kuću u Nišu 10% starije od 60 godina. One su nažalost žrtve svoje dece. Kako je ovaj problem sve učestaliji, nedavno smo pokrenuli istraživanje sa sugrađanima na temu prevencije nasilja nad starijom populacijom“, izjavila je direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić.

Prošle godine je u Sigurnoj kući u Nišu bilo 89 korisnika, dok je u 2016-oj do sada prošlo preko 120 osoba.

Stručnjaci navode da bi porast broja korisnika mogao značiti da su se žene osmelile da traže pomoć.

Nedavno je donet Zakon o sprečavanju nasilja nad ženama koji je uveo strože sankcije za počinioce, a iz Ženske odborničke mreže kažu da će se postarati da se on i primenjuje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com