Društvo

Obeležen Dan Treće brigade

Dan kada je Gvozdeni puk krenuo u rat

U niškoj kasarni „Knjaz Mihailo” juče je vojničkom svečanošću obeležen Dan Treće brigade Kopnene vojske. Svečanosti je prisustvovao komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović sa kolegijumom i komandanti jedinica i ustanova iz Garnizona Niš.

Komandant Kopnene vojske se na početku svečanosti obratio vojnicima i starešinama čestitao praznik, pozdravio i pohvalio pripadnike Treće brigade Kopnene vojske, kao dostojne čuvare tradicija Gvozdenog puka i poželeo puno uspeha u daljem radu vojnicima, podoficirima, oficirima i civilnim licima Treće brigade.

Komandant Treće brigade Kopnene vojske brigadni general Slađan Stamenković istakao je da je u prethodnom periodu brigada kojom komanduje postigla zapažene rezultate.

Komandant Treće brigade Kopnene vojske brigadni general Slađan Stamenković

„Treća brigada je u prethodnom periodu sve postavljene zadatke izvršila kvalitetno, krajnje profesionalno, efikasno i pravovremeno, sve to kroz izuzetna naprezanja ljudstva. Uspešno izvršavamo zadatke obezbeđenja administrativne linije prema Kosovu i Metohiji, realizovali smo brojna gađanja i vežbe, inžinjerijske grupe i pirotehnički timovi realizovali su sve zadatke prema planu. Pešadijska četa pripadnika Treće brigade uspešno je izvršila zadatak u mirovnoj misiji UNIFIL u Libanu, bili smo sa našim narodom i pružili smo svu neophodnu pomoć u Nišavskom, Pirotskom, Topličkom i Timočkom upravnom okrugu tokom vanrednog stanja a zbog problema izazvanih virusnom infekcijom KOVID 19, a u topličkom okrugu, krajem juna, pružili smo pomoć u otklanjanju posledica obilnih padavina. Kao i do sada nećemo se zadovoljavati prosečnim rezultatima, nastavićemo da održavamo i unapređujemo sposobnost brigade za odbranu Republike Srbije, jer nas na to obavezuje ukazana čast i poverenje našega naroda“, reakao je brigadni general Stamenković.

U okviru obeležavanja praznika, u kasarni „Knjaz Mihailo” prikazani su naoružanje i savremena oprema koju koriste pripadnici Treće brigade Kopnene vojske.

Na kraju svečanosti, istraživač Miroslav Veličković iz Udruženja za negovanje i čuvanje srpske baštine „Kajmakčalan“ i magistar istorije Radoje Kostić, direktor Narodnog muzeja Niš u penziji, predstavili su prisutnima, u vidu kratkog predavanja, ličnu arhivu brigadnog generala Mihaila Kovačevića, poslednjeg ratnog komandanta „Gvozdenog puka“.

VOJSKA SRBIJE

General Kovačević je ubijen 5. oktobra 1927. godine, te je za predstavljanje ove vredne istorijske građe, koja je nedavno otkrivena, posle višegodišnjeg istraživačkog rada, upravo izabran Dan Treće brigade Kopnene vojske, koja neguje tradicije slavnog puka. Najvredniji deo arhive je istorija „Gvozdenog puka“, koju je lično pisao poslednji ratni komandant a ostatak arhive od oko 300 stranica su operacijski dnevnik puka, dopisi, pisma, ocene i fotografije iz vojne karijere generala Kovačevića.

Dan Treće brigade Kopnene vojske obeležava se 7. oktobra u spomen na dan kada je Drugi pešadijski puk prvog poziva Moravske divizije „Knjaz Mihailo“, poznat kao „Gvozdeni puk“, započeo učešće u Prvom Balkanskom ratu.

VOJSKA SRBIJE

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com