Obrazovanje

Dan fakulteta Sporta u Nišu – ponosni na profesore i na na svaku novu generaciju studenata

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, danas je Svečanom akademijom obeležio 51 godinu rada i postojanja. Profesorima, studentima, kolektivu i prisutnim gostima, pozdravnim govorom, obratio se dekan fakulteta, prof. dr Milovan Bratić. Studentima sa najboljim ocenama uručena prizananja i prigodni pokloni.

Nakon reči dobrodošlice, dekan Bratić je istakao da u društvu nesklonom kontinuitetu brojke deluju zaista impozantno.

Foto: Dragan Radojković

“Naša institucija baštini dugu tradiciju Više pedagoške škole, Fakulteta fizičke kulture, a danas, kao Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja nastavlja da stvara pozitivan ambijent mladim ljudima, da se akademski obrazuju i pripreme za budućnost, onoliko uspešnu, koliko sami budu ulagali u sebe i svoje znanje. Od osnivanja našeg Fakulteta plejada profesora ugrađivala je sve svoje intelektualne i ljudske kvalitete u integritet ove institucije, gradeći njen visoki rejting i ugled.”, istakao je dekan Fakulteta sporta.

On je podsetio da je tokom ovog perioda, nakon pola veka i više Fakultet izrastao u vrhunsku obrazovnu i naučnoistraživačku organizaciju i postao respektabilna institucija ne samo u Srbiji, već u regionu Jugoistočne Evrope.

Milovan Bratić, dekan Fakulteta sporta; Foto: Dragan Radojković

“I danas, mi, profesori, pomažemo mladim ljudima da ostvare svoje pune kapacitete, nesebično im prenoseći znanje i iskustvo, ali i društvena zajednica sa svoje strane mora da učini više, kako mladi ljudi ne bi odlazili iz zemlje i ostavljali za sobom osrednjost i neukost. Taj crveni alarm bez izuzetaka poziva sve nas i obavezuje nas na veću budnost i požrtvovanost.”, kazao je i dodao:

“Naša prošlost, i ona dalja i ona skorija, koja se ogleda u istrajnom i sistematičnom radu na razvoju naše institucije, omogućila nam je da ponosno odgovaramo na pitanje gde je naš Fakultet danas – tamo gde je svojim kvalitetom to nedvosmisleno zaslužio – među najboljima! Prema aktuelnom akademskom rangiranju svetskih univerziteta, u velikoj i ozbiljnoj konkurenciji, naš Fakultet se na Šangajskoj listi za 2021. godinu našao između 150. i 200. mesta najboljih fakulteta sporta na svetu.”

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja iz Niša 2016. godine je bio prva institucija niškog Univerziteta i jedini fakultet sporta iz Srbije koji se našao na najprestižnijoj akademskoj listi.

Akademska zajednica u Nišu, regionu i šire, slaže se, da Fakultet sporta u Nišu danas ima dobre partnere sa kojima intenzivno radim na različitim projektima, koji dolaze iz gotovo svih zemalja Evrope, Francuske, Nemačke, Italije, Irske, Danske, Češke, Slovačke, Belgije, Španije, Portugalije, Malte, Mađarske, Poljske, Rumunije, Turske.

Rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić, potvrdio je reči dekana Bratića i dodao, da Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu “nije samo niški već srpski fakuletet u Nišu” i da sa pravom zaslužuje epitet jednog od najboljih u regionu..

Na kraju akademije, studentima sa najboljim ocenama dodeljena su priznanja, prigodni pokloni i novačana nagrada.

Svečanu atomsferu uveličao je gudački trio, izvodeći popularne evrgrin kompozicije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com