Merošina

Dan državnosti Republike Srbije

Prigodnim programom i izložbom „Kamen drevnog snevača“ Bratislava Anđelkovića, poznatijeg kao Bata iz Vučja, obeležen je u holu Narodne biblioteke u Merošini, praznik Sretenje, Dan državnosti republike Srbije.

Nešto više o istoriji i podizanju Prvog srpskog ustanka pod Krađorđem, društvenim i političkim uslovima u to vreme, kao i o donošenju prvog modernog Ustava u Srbiji na Sretenje 1835. godine. O njegovoj važnosti za srpski narod i politiku čitave Evrope, govorio je direktor OŠ „Jastrebački partizani“ Bojan Ilić.

Prisutnima se obratio i predsednik opštine Merošina Saša Jovanović, pozdravio je okupljene i zahvalio svima na prisustvu obeležavanja najvažnijeg državnog praznika. Zatim je reč predao umetniku Bati iz Vučja koji je govorio o svom radu i specijalnoj slikarskoj tehnici slikanja na kamenu u drvetu.

Izložba „Kamen drevnog snevača“ postavljena je u holu Narodne biblioteke i zainteresovani će moći da je pogledaju svakog radnog dana do kraja februara.

Srpska istorija na kamenu

Umetnik ili kako to on voli da kaže stvaralac. Bata iz Vučja, tehniku slikanja na kamenu izučavao je više od deset godina i sigurno je savladao.  Na njegovim radovima dominiraju likovi ali i događaji iz srpske istorije od Nemanjića do patrijarha Pavla.

Umetnik Bratislav Anđelković

Lutam, tragam, idem putem da stignem i eto stigao sam danas sam tu u Merošini. Veliki trag u mom stvaralaštvu ostavio je Milić od Mačve, sa kojim sam dugo radio još os 1974. godine do kraja njegovog života. Od njega sam naučio kako treba da se napravi jedan poseban odnos prema stvaranju i taj moj odnos ne prestaje, traje dalje“-kaže Bata iz Vučja za Merošinske Vesti.

O njegovom stvaralaštvu snimljena su i dva dokumentarna filma, dok je treći u pripremi. Bata je osim radova koji su deo postavke „Kamen drevnog snevača“, slikao na kamenu na otvorenom prostoru u Đavoljoj varoši, Prolom i Lukovskoj banji, u Somboru i Ivanjici, na Kukavici, a sada priprema jednu veću sliku „Knjeginju Milicu“ na kamenom pločaru velikom skoro 2 metra u Kruševcu.

Izložba je inspirisana srpskom istorijom, Stefana Dečanskog sa ocem i sinom,  borbom za vlast Miloša i Karađorđa, a kasnije i njihovih dinastija. Danas važno mesto u izložbi zauzimaju portreti patrijarha Pavla na drvetu, ali i fantastična minijatura na zrnu pšenice.

Dan državnosti

Dan državnosti 15. februar, ustanovljen je u znak sećanja na Sretenje 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, ali i na proglašenje prvog srpskog Ustava 1835. godine, kojim je označen početak savremene srpske države.

Kao državni praznik proglašen je odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara. Srpska pravoslavna crkva 15. februara slavi Sretenje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com