ZdravljeZdravlje i zdrav život

DAN BEZ DUVANSKOG DIMA – Odrasli puše, mene guše

„Odrasli puše, mene guše“, slogan je pod kojim se ove godine, i u Nišu, obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima. Centar za promociju zdravlja (Institut za javno zdravlje Niš), Odsek za omladinu, Grupa za prevenciju bolesti zavisnosti (Sekretarijat za omladinu i sport Grada Niša) i Kancelarija za mlade Grada Niša organizovali su radionicu namenjenu predstavnicima kancelarije za mlade i srednjoškolcima, na kojoj se govorilo o štetnosti duvana.  

„Poražavajući je podatak da smo svi mi često izloženi duvanskom dimu. Promena svesti ljudi i motivacija za promenu navika kao i dosledno poštovanje zakona o zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu izuzetno je važna u borbi protiv duvanskog dima“, kaže dr Čedomir Šarević iz Instituta za javno zdravlje.

On dodaje da je sledeći korak ka smanjenju broja pušača zakon koji je u pripremi a kojim će pušenje na javnim mestima – u kafićima, restoranima, biti potpuno zabranjeno.

Iako je i dalje veliki problem, svest o štetnosti pušenja i tome koliko svaka cigareta narušava naše zdravlje znatno se podigla, pogotovo među srednjoškolcima, pokazuju podaci Sekretarijata za omladinu i sport Grada Niša.

Naime, u odnosu na 2008.godinu, kada je među srednjoškolcima bilo 74% nepušača, prema poslednjim podacima u srednjim školama ima 89% nepušača. Broj maturanata koji konzumira cigarete se, od 2008 do danas smanjio za 15%.

Radionica koja je organizovana ima za cilj da edukuje članove opštinskih kancelarija za mlade, kako bi oni kasnije mogli da u svojim opštinama edukuju što veći broj ljudi, napominje predsednik Kancelarije za mlade, Stevan Živković.

Inače, prema statistici, upotreba duvana povezana je sa blizu šest miliona smrtnih slučajeva širom sveta godišnje, uključujući i 600.000 smrtnih slučajeva koji su nastali zbog izlaganja duvanskom dimu

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com