Društvo

DAN BEZ AUTOMOBILA: Zamenimo automobile biciklima

U okviru Evropske nedelje mobilnosti Grad Niš je, kao i prethodnih godina, uzeo aktivno učešće u međunarodnoj kampanji čiji je moto ove godine „Kombinuj i kreći se“. Tim povodom postavljeni su i držači za bicikle u blizini ulaza u Tvrđavu.

Zbog održanja manifestacije „Dan bez automobila“ ulice Vožda Karađorđa i Generala Milojka Lešjanina bile su zatvorene na potezu od „Ureda“ do „Suda“.

U ime Grada Niša prisutne je pozdravio zamenik gradonačelnika dr Miloš Banđur, a zatim je održana rekreativna biciklistička vožnja od Trga Kralja Milana, ulicama Stefana Prvovenčanog, 7. juli i Bulevar Nemanjića do Doma zdravlja, ulicom Vojvode Mišića do raskrsnice Crveni pevac i ulicom Vožda Karađorađa nazad do Trga Kralja Milana.

“Grad Niš je vrlo aktivan kada je u pitanju Evropska nedelja mobilnosti, od 16. do 21.septembra svake godine. Mi smo ove godine postavili i postavićemo na par lokacija u gradu nova rešenja, držače za bicikle. Napravili smo i biciklističku stazu, i od sledeće godine svi koji se parkiraju na parkiralištu Čair, dobiće na korišćenje bicikl, za sve vreme dok je automobile parkiran”, kazao je Banđur.

Cilj je da se kroz promotivne manifestacije i sprovođenje mera učini pokušaj da se smanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka. Zbog toga je značajno da ponekad građani automobile zamene biciklom, ne samo radi sopstvenog zdravlja, kardiovaskularnog sistema, nego i zbog zdravlja svoje porodice, komšija, svih nas, kazao je Banđur.

Učešće na manifestaciji su uzeli brojni sportisti kao i deca predškolskog i školskog uzrasta. Na zvaničnom otvaranju manifestacije, pored zamenika gradonačelnika prisutnima su se obratili Joakim Vaern, zamenik ambasadora Švedske u Srbiji i Klara Danilović ispred Stalne konferencije gradova i opština.

“Godinama unazad investiramo u metro, vozove i autobuse, sa željom da stvorimo prsten oko grada, i time zadržimo automobile u što većoj meri van centra. Reč je o mnogo investicija i mnogo novca. Kada se radi o Srbija, mnoge države hoće da pomognu u tome, a ima i banaka koje nude internacionalne investicije. Međutim nije sve u novcu, suština je imati probuđenu svest o tome šta radimo i kao štitimo okolinu”, kaže Joakim Vaern, zamenik ambasadora Švedske u Srbiji.

Ovu tradicionalnu manifestaciju organizovali su EU info Kutak i Grad Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com