Društvo

Dan bez automobila obeležen u Nišu

Niš je 15. put po redu obeležio Dan bez automobila i Evropsku nedelju mobilnosti koja traje od 16. do 22.septembra. Cilj je ukazati građanima na značaj zaštite životne sredine, zdrave načine života i korišćenje prevoznih sredstava koja ne zagađuju okolinu.

U okviru Dana bez automobila, koji je, već tradicionalno, organizovan u saradanji EU info kutka i Grada Niša, saobraćaj je bio zatvoren od 09.00 do 13.00 sati u ulici Generala Milojka Lešjanina i Vožvodoj, na potezu od raskrsnice kod „Ureda“ do raskrsnice kod zgrade Suda.

“Ulice smo danas  prepustili na par sati pešacima, biciklistima i našim najmlađim sugrađanima. Ukazujući još jednom na značaj našeg zdravlja i zaštitu životne sredine”, kazala je Vladislava Ivković, pomoćnica gradonačelnice za komunalna pitanja.

 

 

Imajući u vidu da se dan bez automobila danas obeležava u uslovima pandemije, jako je važno reći da je tema ovogodišnje evropske nedelje mobilnosti održiva za zdraviji život, a slogan kampanje je  “Održivo očuvajmo i ostanimo zdravi”, ističe Ivković.

Prema njenim rečima, značajna sredstva su izdvojena za obezbeđenje i opremanje biciklističke infrastrukture kako bi omogućili sugrađanima da svoje bickle koriste na propisan način.

Dodala je i da je u toku kampanja za bicikliste gde se pored promotivne prodaje materijala u funkciji bezbedne vožnje biciklom, podeliti više od 50 bicikli učenicima iz škola koje dolaze iz višečlanih porodica ili lošijeg materijalnog stanja.

“Grad čini sve po pitanju zaštine sredine u smislu isključenja što više individualnih ložišta koja su koristila i načine grejanja na drvo ili ugalj. Podsećam vas da smo u završnoj fazi priključenja na toplovodnu mrežu zgrade Medicinskog fakulteta, zgrade ATD-a, Studentskih domava u Topličinoj ulici i zgrade Železnice Srbije na Trgu Kralja Milana”.

“Konkurs za subvencije za bicikle realizuje se kroz program “zaštite životne sredine i u toku je priprema konkursne dokumentacije.

“Dan bez automobila je evropska inicijativa koja je prvi put održana 2002. godine što čini jedinstvenu priliku da se gradovi širom Evrope  prikažu u jednom drugačijem svetlu i da ta najuža gradska jezgra budu prilagođena pešacima, biciklistima i svima onima koji ne koriste automobile i druga prevozna sredstva koja štete našoj životnoj sredini”, Danijela Vučić, menadžerka Info kutka Niš.

Ovo je način, kaže, da se podsetimo da je do svih nas i da se trudimo da u svakodnevnom životu, na putu do posla, škole ili kupovine ne sedamo uvek u automobile, nego idemo pešaka ili koristimo nemotorizovana prevozna srestva kako bi zaštitili svoju životnu sredinu.

Nedelji mobilnosti se odazvalo blizu 30-ak gradova u Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com