Kuhinjica

DAMIJE – ne nije pogrešno napisano, nisu “dimije” nego “damije”

Privukao vas je naslov, jel da? Verujte i mene bi. I ne, nije pogrešno napisano. Nisu ‘dimije’ nego ‘damije’ i to sa razlogom i pričom.

U ovaj recept ide samo par sastojaka, a ukus je božanstven. Verujte da ima ukus mesa iako u njemu nema ni gram istog.

Priča počinje davno i naravno sa mamom. Bila je zaista ekonomična i od par sastojaka bi napravila čudo. Tako je bilo i u ovom slučaju.

Ovde se radi zapravo o jednoj posebnoj piti koja doslovce podseća na pitu sa mesom. Ali kako je meso nekada skupo a ume da ode dosta njega, cčovek mora da pribegne drugom rešenju. Kako je to mama smislila, pojma nemam. Znam samo da bi svaki put kada bi je jeli, iznova i iznova ponavljali jedno te isto: “Kao da je sa mesom”.

Piti nikada nismo dali neki poseban naziv. O njoj smo uvek govorili kao “Ona pita”. Sve dok jednog dana nismo svi seli za sto, počeli da jedemo i krenuli da ponavljamo : ”E da mi je mesa…da mi je ovoga, da mi je onoga…” i tada se desio taj neki ‘klik’ svima nama. Pa da, …..nazvacemo je “Damije”.

Damije mogu da se prave od kupljenih kora, ali je najbolja od domaćih, razvučenih. Mama je tu bila majstor. Ne samo da su kore bile tanke i elastične nego bi od onih odsečenih krajeva kora napravila novu koru, koju bi punila dalje filom i motala. Kod mame se ništa nije bacalo (čak smo i kore od pomorandže stavljali na radijatore da nam kuća lepo miriše). E tu novu pitu od okrajaka smo zvali “Pitino dete”. Verovali ili ne, ono je slađe od same pite.

———————-
Elem, za damije je potrebno:
– pakovanje kora ili razvucite svoje
– jedan i po velikog, krupnog praziluka ( i bas taj praziluk daje piti ukus mesa)
– 4,5 većih krompira
– suvog začina, 2,3 kesice mlevenog bibera ( ne plašite se, nije mnogo. On je drugi ključni element odgovoran za ukus mesa).

——————-

Priprema:
*U veći tiganj ili neki drugi sud sipajte ulje.
*Praziluk isecite na kolutiće (koristite multipraktik. Lakše je i brže). Krompir ogulite i narendajte ( takođe preporučujem multipraktik). Ringlu uključite da se ulje greje i u njega dodajte praziluk i ostavite da se dinsta na srednjoj vatri. Dodajte suvi začin i biber na pola prženja. Kada se uprži, ubacite rendani krompir i nastavite sa dinstanjem još par minuta. Nemojte da brinete ako vam se smesa malo uhvati za dno. Štaviše, daje poseban čar i šmek piti.
*Pakovanje kora kada otvorite, prebrojte i ravnomerno rasporedite broj. Kod mene je to bilo četiri kore po struci. Svaku drugu koru premazite blago uljem i filujte. Lično volim pite bogatije filom pa kod mene toga ima dosta. Kada potrošite sve kore i uvijete pitu, poprskajte malo uljem i vodom, stavite da se peče u podmazan pleh na 180 stepeni, nekih pola sata.
*Nakon hladjenja, isecite i služite za dorucak, ručak ili večeru uz neku salatu.

Prijatno i recite mi da li gresim u ovoj ‘laznoj’ piti od mesa.

Autor: Nada Radenković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com