Zdravlje

DAJ PEDALU RAKU: U Srbiji godišnje od karcinoma dojke oboli 4.500, a borbu sa njim izgubi 1.500 osoba

U Srbiji svake godine od karcinoma dojke oboli 4.500, a borbu sa njim izgubi 1500 osoba. Među obelelima najviše ima žena, ali se ova bolest javlja i kod muškaraca, pa je trenutno na Klinici za onkologiju deset pacijenata sa ovom dijagnozom muškog pola, kaže dr Ana Cvetanović, specijalista internističke onkologije na Klinici za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu.

Tim povodom u oktobru se svake godine održavaju kampanje koje su podrška osobama koje boluju od karcinoma dojke. Tim povodom je u Nišu, ali u 30 gradova u zemljama u regionu održana manifestacija “Daj pedalu raku”.

dr Ana Cvetanović, specijalista internističke onkologije

“Kampanja “Daj pedalu raku” se održava sedam godina a ove godine ima internacionalni karakter jer se organizuje i u zemljama u okruženju u preko 30 gradova. Cilj ove kampanje je upravo podizanje svesti o karcinomu dojke, promovisanje zdravih načina života kao prevenciji carcinoma dojke, apelovanje na žene da se redovno javljaju na svoje skrinig i redovne preglede. To je jako važno jer karcinom dojke kada se otkrije u ranoj fazi potpuno je izlečiva bolest, u čak 90 posto slučajeva”, kazala je dr Ana Cvetanović.

Struja se zajedno sa udruženjima pacijenata bori da promeni, u ovom trenutku, poražavajuću statistiku.
“Po broju novoobolelih pacijenata Srbija se malazi na evropskom proseku, negde na 20 mestu, ali po smrtnosti pacijenata koji su oboleli od carcinoma dojke Srbija je na drugom mestu u Evropi. To je alarm koji upozorava da pod hitno mora nešto da se preduzme. Zato pozivamo sve žene koje su starije od 50 godina koje nisu obavile svoj mamogrfski pregled, a koji se radi na dve godine, to učine što pre. To mogu da urade u svakom trenutku u Kliničkom centru u Nišu koji poseduje najsavremeniji mamograf. Istovremeno pozivam sve žene koje su mlađe od 50 godina da redovno obavljaju svoje godišnje utrazvučne preglede, da svaka žena koja primeti bilo kakvu promenu potraži savet i obrati se lekaru”, kazala je dr Ana Cvetanović.

Foto: V.P.

U okviru ove kampanje , dodala je ona, struka je zajedno sa pacijentima napravila jednu platformu gde zajedno raditi na dostupnosti inovativnih terapija za lečenje carcinoma dojke.

“Da bi smo smanjili smrtnost u Srbiji jedan od faktora je otkriti bolest na vreme, ali drugi je tu istu bolest adekvatno lečiti. Pored toga što moramo raditi na skriningu i ranom otkrivanju karcinoma dojke moramo učiniti dostupnim sve nove inovativne terapije. Kampanja ove godine ima zbog toga širi karakter nego do sada”, istakla dr Ana Cvetanović.

Foto: V.P.

Budući da je ovo i promocija zdravih stilova života manifestaciji su se pridružili članovi BK “Konstantin” koji su, predvođeni predsednikom Igorom Antićem, a u promotivnim majcama kampanje vozili gradom bicikle.
Miljana Medarov Vujakija ima 37 godina i bolest je otkrila 2018.godine. Keže da se ona ne bori sa karcinomom dojke jer se sa njim izborila.

“Sebe sada smatram zdravom osobom. Ranim okrivanjem bolesti ona može da se izleči. Veliki deo u lečenju je u našim rukama jer i pored dobrih lekara dobar deo svega je u našim rukama”, poručuje ova mlada Nišlijka.

Foto: V.P.

Poruka Živane Đorđević iz Niša koja se takođe srela sa karcinomom dojke je da je redovna konktrola najvažnija, da pozitivno razmišljaju i veruju svojim lekarima.

“Moraju hrabro da idu napred a ja sada posle svega kroz šta sam prošla mogu da kažem da sam zdrava”, kazala je Živana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com