Društvo

Dačić se nada da je odluka Grčke o zatvaranju granica privremena

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za RTS da se nada da bi odluka Grčke o zatvaranju granice za turiste iz Srbije mogla da bude prinačena prilikom nekog periodičnog razmatranja. Apelovao je na građane da ne kreću nigde pre nego što se dobro informišu.

Ivica Dačić  se nada da će Grčka prilikom sledećeg razmatranja odluke o otvaranju granica uzeti u obzir neke činjenice, jer je evidentno da oni imaju interes da im dolaze strani turisti.

Inače, Grčka je jutros u šest sati zatvorila granicu za državljane Srbije. Razlog je loša epidemiološka situaicija u našoj zemlji.

Odluka važi do 15. jula, kada će se ponovo razmatrati. Uz posebnu dozvolu, u tu zemlju mogu da putuju oni koji imaju neodložna posla. Srpski turisti koji su već u Grčkoj, moći će da iskoriste aranžman do kraja.

Dačić podseća da je EU donela preporuku zemljama-članicama da Srbiju stave na listu zemalja iz kojih će moći slobodno da se putuje, ali ističe da je to ipak samo preporuka.

“Predstoji nam razgovor sa svakom članicom pojedinačno. Grčka se od početka zalagala da građani Srbije imaju zeleno svetlo i otvorila granice”, rekao je Dačić.

Navodi da je ambasada Srbije juče obaveštena od strane kabineta premijera Grčke da se granice zatvaraju za građane Srbije zbog situacije u regionu i jer su se pojavile informacije da u Grčkoj već ima zaraženih turista iz Srbije.

Istakao je da je situacija neprijatna i loša, ali ukazuje i da je odluka i na štetu Grčke, jer je dolazak turista u njihovom interesu.

Ivica Dačić je rekao da se takve odluke donose samo dan ili nekoliko sati pre nego što stupe na snagu, i da je to situacija koja je izmenjena zbog korone. Zato apeluje na građane da ne kreću nigde pre nego što se dobro informišu.

Na pitanje šta će biti sa građanima koji imaju uplaćene aranžmane, ministar je odgovorio da to nije pitanje za njegov resor.

Ipak, ukazuje da su uslovi kada je reč o odlasku na letovanje postali takvi da postoji velika doza nesigurnosti jer se nikada ne zna kakve će mere biti donete. Navodi i da pandemija nije u silaznoj fazi, već da se u nekim zemljama i kontinentima nalazi u uzletu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Super, mi se pripremala dda krenemo 13 jula put Grcke. Svu opremu smo obezbedili, maske, asepsol za dezifenkciju apartmana, alkohol za ruke i preciscivac vazduha Ambilife za auto. Sad nista od toga, do daljnjeg.

  2. Sto se nada, planirao u Grcku na odmor? Nek kupi ribice, ukljuci klimu i fotokatalitički prečišćivač vazduha, stavi noge u lavor i naočare za sunce, uzme i neki jonizator i kupisokic na slamčicu i pusti sliku Grcke na tv…isto ko da si na moru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com