Društvo

Dačić: Rešiti status Srpsko-ruskog centra

Potpredsednik Vlade Srbija Ivica Dačić je istakao da hitno treba rešiti diplomatski status Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, jer njegovo nerešavanje ometa samo funkcionisanje. Zbog nerešenog statusa, kaže on, Rusija ne izdvaja novac koji je namenila, pa će, kako najavljuje, već sledeće nedelje  pokrenuti inicijativu kod premijera zemlje Aleksandra Vučića da se to pitanje reši „na ovaj ili onaj način“.

On kaže da je Sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetima Srpsko-ruskog humanitarnog centra „na čekanju“ još od avgusta 2014. godine.

„Zapadne zemlje imaju primedbe, iako su oni to isto, a i više od toga, dobili sporazumima sa Srbijom“, rekao je Dačić za Politiku.

Šef diplomatije je podsetio da je bivši predsednik Boris Tadić sa tadašnjom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs 2006. godine potpisao Sporazum o zašiti statusa i pristupu korišćenja infrastrukture u Srbiji u kom se kaže da će status osoblja SAD (oružane snage i civilno osoblje Ministarstva odbrane) biti ekvivalentan statusu administrativnog i tehnickog osoblja ambasade SAD.

U sporazumu između članica NATO i ostalih država učesinica Partnerstva za mir, potvrđenog u Skupštini Srbije 2015. godine. takođe su slične formulacije, kaže Dačić, dok Vojna kancelarija NATO suštinski ima diplomatski imunitete.

„Šta je onda problem sa centrom u Nišu, koji čak nije ni vojni nego civlini i humanitarni i to zajednički srpsko-ruski? U predlogu sporazuma stoji gotovo ista formulacija“, rekao je on i upitao da li je problem što je Rusija u pitanju.

Dačić ukazuje da ovo već treću godinu izaziva smetnje u funkcionisanju centra u Nišu budući da Rusija ne izdvaja sredstva koja je namenila, jer nije rešen status.

„Ovo pitanje se mora rešiti ili centar ugasiti. Srbija mora da gleda svoj interes, ako već ima bilateralne sporazume sa drugim zemljama, onda treba da ima sa Rusijom“, zaključio je Dačić.

Rusko-srpski humanitarni centar nedavno je proslavio petogodišnjicu postojanja i rada, a tim povodom bio je organizovan međunarodni forum sa gostima iz Ruske Federacije, Jermenije, Makedonije, BiH i Mađarske.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button