Kultura

Dabić: ”Imamo brend koga nismo svesni!” Markovićev “Delirijum“ na otvaranju festivala

Premijera fima “Delirijum tremens” reditelja Gorana Markovića otvara 54. Festival domaćeg igranog filma u Nišu.

Prema tradiciji, prve festivalske večeri biće uručena nagrada za životno delo “Pavle Vuisić”, koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije za izuzetan doprinos domaćem filmu. Ovogodišnji laureat je glumica Gorica Popović.

U okviru zvaničnog takmičarskog programa Festivala domaćeg igranog filma, 54. po redu, na Letnjoj pozornici će u sedam festivalskih večeri biti prikazano ukupno 12 filmova, od kojih tri premijerno – “Delirijum tremens”, “Reži”, “Kralj Petar Prvi”, “Koja je ovo država”, “4 ruže”, “Teret”, “Taksi bluz”, “Psi umiru sami”, “Ajvar”, “O životu i smrti”, “Šavovi” i “Pijavice”.

Festival počinjemo premijerom, što publika i očekuje. Film je posvećen Predragu Ejdusu koji je isprva trebalo da igra glavnu ulogu koja je, inače, pisana po uzoru na njega. Ejdus je preminuo trećeg dana snimanja, a uteha je to što je Tika Stanić ulogu odigrao maestralno. U ekipi je i Gorica Popović koja je ovogodišnji dobitnik nagrade “Pavle Vuisić”. Druga premijera nas očekuje treće festivalske večeri, to je film “4 ruže” krimi-komedija koja je nekoliko godina bila u postprodukciji. Režiju potpisuje Vasilije Nikitović, a glumačku ekipu čine Miša Samolov, Gagi Jovanović, Srđan Todorović, Gordan Kičić, Boris Milivojević i brojni drugi. Treća premijera je film “Ajvar”, rediteljski debi Ane Marije Rosi, a nosioci glavnih uloga su Nataša Ninković i Sergej Trifunović. Tu je i film “Teret” reditelja Ognjena Glavonjića, koji izaziva veliku pažnju i u kojem će publika prepoznati našeg mladog glumca Pavla Čemerikića i Leona Lučeva koga smo prošle godine gledali u filmu Agape”, objašnjava Dejan Dabić član selekcione komisije Filmskih susreta.

Poslednjeg dana Filmskih susreta, posle dodele zvaničnih nagrada, publika će imati priliku da vidi pilot epizodu nove sezone popularne serije “Senke nad Balkanom”. Po tradiciji, započetoj pre šest godina, poslednjeg dana festivala biće prikazan dokumentarni film o legendarnom niškom muzičaru i boemu Živojinu Isakoviću Čokaliji pod nazivom “Kude je taj Niš” u produkciji City marketing centra Niš, a zatim i dokumentarni-igrani film “Poslednji Yu filmski romantik”, o srpskom filmskom, pozorišnom i tv reditelju i profesoru Radomiru Baji Šaranoviću.

Na račun kvaliteta odabranih filmova i same organizacije Filmskih susreta kritike ne izostaju ni ove godine. Dabić smatra da su te kritike nerealne i napominje da je više onih koji Filmske susrete smatraju niškim brendom.

Mislim da većina publike zna da imamo brend i zato dolazi iz večeri u veče na Letnju pozornicu, čak i po kiši. Na Paliću, koji je jedan od najvažnijih festivala u regionu, čim padne kiša prekida se svaki program. S druge strane, taj festival se nekih godina nije ni desio zbog loših finansijskih prilika. Takođe, festival u Sopotu koji je po trajanju blizu niškog, 1993. godine trajao je samo jedan dan. To se u Nišu nikad nije dešavalo. Čak smo i u najgorim danima uspevali da trajemo bar šest dana. Imali smo tv drame i omladinske filmove, ali smo imali festival i glumce i to publika pamti i poštuje. Uvek se traži karta više, a to ne bi bilo tako da Festival nije kvalitetan. Sigurno da nije na nivou ranijih godina, kao što nas neki prozivaju, ali neka kažu da li je fudbalska liga na nivou kao što je bila pre 20 godina ili neke druge oblasti života”, kaže Dabić.

Kritičara svega i svačega je uvek bilo, najtužnije od svega je to što niko od njih nema alternativu. Interesantno je i da gosti niškog festivala, uglavnom, o njemu govore sa pijetetom.

Mislim da nismo svesni šta imamo. Prošle godine smo imali ozbiljne goste, među kojima je bio najznačajniji hrvatski producent. On je odgledao otvaranje i rekao, “vi sa četvrtinom pulskog budžeta pravite bolje otvaranje”. Nije rekao da je Niš bolji od Pule, već da je sama uvertira festivala bolja. A bilo je i drugih koji su posle Sarajeva, Pule, Soluna, doživeli civilizacijski šok kada su videli četiri hiljade ljudi pod otvorenim nebom, sjajnu projekciju, stotinak gostiju, vrhunske glumce. Jednostavno, nisu verovali gde su došli. A onda mi, koji decenijama pratimo Filmske susrete, učestvujemo u njima, prethodno smo bili samo gledaoci, nama je sve to potpuno normalno, jednostavno to je to. Mi imamo jedan brend, a da toga nismo baš uvek svesni”, ističe Dabić i podseća da je u poslednjih 20 godina mnogo toga inovirano.

Projekcije filmova su mnogo kvalitetnije nego što je to bio slučaj ranije. Gotovo posle svake projekcije uvek imate bar deo glumačke ekipe koja dođe da se pokloni publici. Od 2002. godine, kada smo sa Draganom Bjelogrlićem radili Filmske susrete, imamo pres konferencije na dnevnom nivou, kojih nije bilo ni u najbolje vreme Filmskih susreta. Ove godine, glumci se vraćaju u “svoju staru kuću”, u Hotel Ambasador, gde će biti i pres centar. Snatram da je u vreme opšte besparice i minimalnog izdvajanja za kulturu uopšte, niški festival pokazao kako se traje”, naglašava Dabić.

Filmski festival domaćeg igranog filma ove godine traje od 24. do 30. avgusta.

Cena ulaznica je ista kao prošle godine, kompleti su 2.000, a pojedinačne 400 dinara. Kako se očekuje, kompleti ulaznica biće u prodaji desetak dana pre početka festivala, a pojedinačne već od drugog festivalskog dana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com