Lica Niša

Da zakatančimo ljubav, pa šta bude…

Poslednjih godina u Nišu ali i širom Srbije sve češća navika zaljubljenih.

Povedeni navikom i već tradicionalnim zaključavanjem katnaca na “ljubavnom mostu” u Vrnjačkoj Banji, Nišlije sve češće svoju ljubav “osiguraju” zaključanim katancem, sad već svuda i na svemu.

Specijalno uređen kutak za zaljubljene u Parku Sveti Sava koji je opremila Zlatara “Stanimirović” meta je novog kačenja ljubavnih katanaca.

Foto: Niške Vesti/Vodeničarski

Katanci “čuvaju” ljubav i na mostu u parku ispred Instituta Radon u Niškoj Banji, o čemu su Niške Vesti pisale.

Legenda o “Mostu ljubavi” u Vrnjačkoj Banji o kojoj je i Desanka Maksinović napisala pesmu ide ovako.

Za vreme trajanja I svetskog rata, tačniije par godina pre njega, zavoleli su se učiteljica Nada kao i Srpski oficir Relja. Tokom te njihove ljubavi oni su se jedno drugome obećali na večnu ljubav koju niko i ništa neće moći promenuti, međutim ubrzo dolazi rat. Ljubav kojoj su se svi žitelji Vrnjačke Banje divili, uskoro nailazi na more prepreka . Relja odlazi u Grčku kako bi služi svom narodu, ali tako se zaljubljuje u jednu mladu i lepu Grkinju, te raskida svoje zaruke sa Nadom koja to nije ni sanjala (čak ni u onom najgorem košmaru). O samoj sudbini mladog oficira Relje, nakon ovog događaja neznamo apsolutno ništa više, ali priča o Nadinoj sudbini se nastavlja. Prevelika tuga koja ju je zarobila , muči je svaki dan, pri čemu ona sve više propada i uskoro postaje slabašna senka koja je, nekoliko meseci nakon toga i umrla. Mnoštvo devojaka potrešeno Nadinom sudbinom odlučuju da svoju ljubav osiguraju tako što će je „zaključati“ na mostu na kome su se Nada i Relja sastajali a to je upravo most.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com