Društvo

DA SE NE ZABORAVI: Na današnji dan od kasetnih bombi u Nišu stradalo 16 civila

Parastosom i polaganjem venaca na spomenik žrtvama NATO agresije, u Nišu je obeležen 7. maj, Dan sećanja na civilne žrtve NATO agresije.

Toga dana, 1999. godine, deo Niša pored Univerziteta i tvrđavske pijace i autobuske stanice zasut je kasetnim bombama od kojih je nastradalo 16 osoba, a teže ili lakše povredjeno 18 osoba. Istoga dana u Srbiji je nastradalo 60 osoba.

Tokom NATO agresije u Nišu je poginulo 26 civila, 60 civila je teže ranjeno, dok je lakše ranjeno 200 civila.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kazao je da je 7. maj 1999. godine posebno težak dan za Niš.

“U jednom trenu, te 1999. godine izgubili 16 sugrađana dok su kasetne bombe padale po pijaci, autobuskoj stanici, Кliničkom centru, Šumatovačkoj ulici. I nikada ne smemo da zaboravimo te dane i te žrtve, ali moramo i da damo doprinos kao društvo, kao država i kao pojedinci, da nikada više do toga ne dođe”, izjavio je Bulatović.

Pomoćnik ministrа zа rаd, zаpošljаvаnje, borаčkа i socijаlnа pitаnjа Zorаn Milošević rekao je da je Srbija uvek skupo plaćala svoju slobodu i da su ta plaćanja uvek bila u krvi.

Slađan Vučković, podoficir koji je prilikom čišćenja terena od kasetnih bombi na Kopaoniku ostao bez obe ruke istakao je da se ne sme govoriti da je u pitanju kolateralna šteta, jer su to ljudi i to su žrtve.

On je kazao kako bi voleo da naredne godine 7. maj bude obeležen tako što će ispred spomenika žrtvama NATO agresije biti održan jedan obrazovni čas za sve mlade generacije, kao se stradanje i žrtva nikada ne bi zaboravili.

Foto: P. V.

Vence na spomenik žrtvama NATO agresije položili su predstavnici grada Niša i gradskih opština, Nišavskog upravnog okruga i Vojske Republike Srbije.

https://m.youtube.com/watch?v=Q1HDhIpu_Po

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com