Društvo

I trgovci imaju svoje obaveze. Da ih podsetimo

Zaštita potrošača je Ustavna kategorija, regulisana članom 90. Ustava Republike Srbije, gde je utvrđeno da Republika Srbija štiti potrošače, rekla je za naš portal diplomirana pravnica Violeta Stamenković, posrednica koja se nalazi na zvaničnoj listi tela za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

Poštovanje zakona i dobrih poslovnih običaja u ovoj oblasti nije samo interesu ekonomski slabije, neuke ili nedovoljno informisane strane koji je potrošač, kaže Stamenković, već je i u intersu trgovaca koji se na taj način angažuju u tržišnoj konkurenciji, u cilju postizanja boljih poslovnih rezultata. Samim tim trgovci treba da teže višem nivou kvaliteta svojih proizvoda i usluga, ističe ona.

“Zakon o zaštiti potrošača ne primenjuje se na ugovorne odnose dva pravna lica, već se primenjuje kada ugovor zaključuju potrošač kao fizičko lice i trgovac kao pravno lice, odnosno preduzetnik”, naglašava Stamenković.

Kaže i da treba imati u vidu da je zaštita potrošača oblast koja se ne sagledava samo iz ugla Zakona o zaštiti potrošača, već neophodno i izugla drugih pozitivni propisa Republike Srbije.

Podseća da je obaveza trgovaca da je rok u kome ste odgovorni za saobraznost robe 2 godine, isti je rok za čuvanje knjige reklamacija, da vratite novac potrošaču koji je raskinuo ugovor zbog neisporuke robe 3 dana,
da odgovore na reklamaciju 8 dana, da vrate novac potrošaču koji je odustao od kupovine putem Interneta, kataloga, na prezentaciji, preko TV prodaje 14 dana, da reklamaciju koju je prihvatio i reši za 15 dana, da reklamaciju tehničke robe i nameštaja koju je prihvatio reši za 30 dana, dužan je da isporuči robu u roku od 30 dana, ukoliko nije drugačije ugovoreno.

Rok u kojem je moguće podneti predlog za pokretanje vansudskog rešavanja potrošačkih sporova je godinu dana od dana podnošenja reklamacije trgovcu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com