Društvo

Da malim pacijentima olakšaju lečenje i pomognu lekarima

“Udruženje za pomoć Nišlijama” u okviru svoje akcije “ČEPeNIng” uručilo je dvoje mehaničkih kolica Dečijoj hirurškoj klinici Kliničkog centra Niš. Kao i do sada već uručenih trideset i pet ortopetskih pomagala, i ova su kupljena prikupljanjem plastičnih zatvarača i njiihovom predajom na reciklažu, čime se pored razvijanja građanskog aktivizma i humanitarnog momenta postiže i ekološki momenat. Čepove su prikupljali građani, a njima se pridružilo i nekoliko ustanova među kojima je i Apotekarska ustanova Niš u čijim apotekama mogu čepovi i da se donesu.

 “Izuzetno mi je drago  da nakon  mesec dana od uručenja kolica Klinici  za urologiju možemo danas da poklonimo kolica i jednu šetalicu i Dečijoj hirurškoj klinici KC”, kazao je Vojkan Živković iz Čepeninga Niš. “Verujem da ćemo na ovaj način da olakšamo kretanje malim pacijenatima unutar klinike i lekarima, ali i njihovom bržem oporavku”.

U ime Klinike donatorima se zahvalio dr Dragoljub Živanović, pomoćnik rukovodioca Klinike za dečiju hirurgiju i ortopediju Kliničkog centra Niš, na kojoj se trenutno nalazi 20 pacijenata.

 

 “Donacija koju smo danas dobili, a to su kolica i šetalica, puno znači klinici jer su nam ova pomagala uvek potrebna”, kaže dr Dragoljub Živanović. “Pomoći će  u takozvanom unutrašnjem transportu od trenutka kada nam dođe pacijent koji ne može samostalno da se kreće, a uz  pomoć ovakvih kolica pacijente unatar klinike vodimo na dodatne preglede, terapije i slično. To povećava i sigurnost i konfor naših malih pacijenata. Zahvalio bih svima koji su učestvovali u ovoj akciji jer su građani svojim aktivizmom pomogli našoj klinici”.

Inače, ovo su 36 i 37 kolica koja je Udruženje za pomoć Nišlijama u okviru akcije “ČEPeNIng” uručilo za tri godine koliko akcija traje.

“Već krajem februara očekujemo da imamo još jednu donaciju kolica . Ovog puta je to ORL klinika Kliničkog centra u Nišu, a dalje akcije ćemo planirati u skladu sa tim kako ide prikupljanje čepova”, kaže Živković.

Vrednost jednih kolica je oko stotinu  evra ili 400  kilograma čepova budući da je otkupna cena čepova 30 dinara po kilogramu.

“Mi se trudimo da nabavimo kolica po što nižoj ceni da bi smo mogli da nabavimo što više njih. Uglavnom su to već korišćena kolica, iz druge ruke, ali su dobro očuvana i u odličnom su stanju. Nabavljamo ih u najkraćem roku, a uručujemo ih ili klinikama ili pojedincima”, ističe Vojkan Živković.

Građani Niša čepove mogu da predaju na nekoliko lokacija u gradu. U Obrenovićevoj ulici to mogu da urade kod humanitarke Marine Adamović i Banke dobročinstva, potom u apotekama Apotekarske ustanove Niš, čepovi se mogu odneti i u sve ambulante Zavoda za zaštitu zdravlja radnika Niš ili Medicini rada, a u svakom delu grada ima po nekoliko lokacija  gde se čepovi prikupljaju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com