Društvo

Da li znate sa kojim se gradovima širom sveta Niš pobratimio, ovo je lista

Grad Niš, kao jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji uspostavlja i održava saradnju sa jedinicama lokalnih samouprava u zemlji i inostranstvu u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom Grada Niša.

Jedinice lokalne samouprave mogu sarađivati sa jedinicama lokalne samouprave drugih država, u okviru spoljne politike Republike Srbije, uz poštovanje teritorijalnog jedinstva i pravnog poretka Republike Srbije, u skladu s Ustavom i zakonom.

Odluku o uspostavljanju saradnje, odnosno zaključenju sporazuma o saradnji sa jedinicom lokalne samouprave druge države, donosi skupština Grada Niša, uz saglasnost Vlade Republike Srbije.

SLIVEN, REPUBLIKA BUGARSKA

Septembra 2019. godine Grad Niš potpisao je Pismo o namerama za uspostavljanje saradnje sa Gradom Slivenom iz Bugarske u okviru realizacije projekta Ujedinjena Evropa  – sigurnost, solidarnost i stabilnost koji Grad Sliven realizuje zajedno sa Gradom Bidgoščem iz Poljske i Gradom Nišom iz Srbije a koji je odobren u okviru programa Evropa za građane 2018 -2020.

HANDŽO, NARODNA REPUBLIKA KINA

U septembru 2018. godine potpisano je Pismo o namerama za jačanje razvoja Informatičkog puta svile između Grada Handžo (Narodna Republika Kina) i Grada Niša. Grad Handžo i Grad Niš dogovorili su se da je potrebno unaprediti saradnju u oblasti digitalne ekonomije, a ovo Pismo o namerama je prvi korak u ostvarivanju i daljem razvoju saradnje i komunikacije u ovom sektoru kroz promovisanje i aktivno učešće u zajedničkom unapređenju razvoja Informatičkog puta svile. Oblasti saradnje – e-trgovina, pametno upravljanje gradom, moderna logistika, onlajn turizam, animacija, gejming sektor.

SERES, REPUBLIKA GRČKA

U junu 2018. godine potpisan je Protokol o saradnji između Opštine Seres (Grčka) i Grada Niša. Predmet Protokola je uspostavljanje partnerstva i saradnje u obostranom interesu, u cilju stvaranja povoljnih uslova za unapređenje saradnje u različitim oblastima. Oblasti saradnje – ekonomija i trgovina, privlačenje investicija, zajednička ulaganja i uspostavljanje poslovne saradnje, obrazovanje, turizam, sport, kultura, zdravstvo, gastronomija, zaštita životne sredine.

ARL, ŽIROND, REPUBLIKA FRANCUSKA

Novembra 2017. godine potpisan je Sporazum o partnerstvu između Grada Niša, Grada Arla i Saveta Departmana Žirond. Ovaj Sporazum je potpisan na osnovu odluke Delegacije za spoljnu aktivnost teritorijalnih zajednica pri francuskom Ministarstvu za spoljne poslove i međunarodni razvoj da podrži zajednički projekat Grada Arla, Saveta Žirond i Grada Niša „Jačanje javnih službi u Nišu (Srbija) za razvoj zasnovan na valorizaciji istorijskog i teritorijalnog nasleđa“.

KALUGA, RUSKA FEDERACIJA

Sporazum o saradnji između gradova Niš i Kaluga (Ruska Federacija) potpisan je u avgustu 2017. godine. Sporazum podrazumeva uspostavljanje direktnih kontakata između lokalnih vlasti i neprofitnih organizacija na teritoriji dva grada. Oblasti saradnje – privreda i ekonomija, poljoprivreda, trgovina, nauka i tehnika, kultura, umetnost, omladinska politika, sport i turizam, razvoj investicija i inovativnih aktivnosti.

BELGOROD, RUSKA FEDERACIJA

U junu 2014. godine potpisan je Sporazum o saradnji između Grada Niša i Grada Belgoroda (Ruska Federacija). I pre potpisivanja Sporazuma postojala je aktivna saradnja između Kliničkog centra Niša i Oblasne bolnice Belgoroda, kao i između medicinskih fakulteta dva grada, između pozorišta Niša i Belgoroda i univerziteta Niša i Belgoroda. Oblasti saradnje – stambeno – komunalne usluge, urbanističko planiranje, lokalni ekonomski razovj, industrija i tehnologija, kultura, obrazovanje, informacioni sistemi, turizam, sport.

VITEPSK, REPUBLIKA BELORUSIJA

U julu 2015. godine potpisan je Sporazum o uspostavljanju pobratimskih veza između Grada Niša i Grada Vitepska (Republika Belorusija). Sporazum podrazumeva obostranu pomoć u uspostavljanju ekonomskih odnosa u skladu sa zakonima Republike Srbije i Republike Belorusije, kao i u uspostavljanju direktnih veza između ustanova nauke, kulture, zdravstva i obrazovanja, ekologije, sporta i turizma, u sferi pripreme i dopunskog usavršavanja kadrova, međusobne saradnje kulturnih organizacija i institucija. Oblasti saradnje – ekonomija, industrija, trgovina, zaštita životne sredine, turizam i rekreacija, kultura, humanitarna sfera, obrazovanje, sport, preduzetništvo, informacione tehnologije, komunalne delatnosti.

ARHUS, KRALJEVINA DANSKA

Protokol o bratimljenju i uspostavljanju saradnje između Grada Niša i Grada Arhusa potpisan je 2010. godine i podrazumevao je institucionalnu podršku kroz radno angažovanje osoblja Grada Arhusa u organizacionim jedinicama Grada Niša. Oblasti saradnje – ekonomski razvoj, upravljanje projektima, evropske integracije, zapošljavanje.

VEKŠO, KRALJEVINA ŠVEDSKA

Grad Niš i Grad Vekšo (Kraljevina Švedska) potpisali su Pismo o namerama u martu 2009. godine. Inicijativa za saradnju potekla je od Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Švedske, tokom realizacije Sporazuma o pružanju konsultanskih usluga za izradu Finansijski prihvatljive studije izvodljivosti ekološkog i tehničkog unapređenja aerodroma Konstantin Veliki u Nišu i Finansijski prihvatljive studije izvodljivosti za preradu otpadnih voda za grad Niš, sa Švedskom izvozno-kreditnom korporacijom, uz podršku i saradnju sa Ministarstvom spoljnih poslova Švedske. Oblasti saradnje – energetska efikasnost, zaštita životne sredine.

KURSK, RUSKA FEDERACIJA

Sporazum o saradnji između Grada Niša i Grada Kurska potpisan je u septembru 2009. godine, čime su dugogodišnji prijateljski odnosi između dva grada konačno su dobili svoju pravnu formu. Prijateljski odnosi između Niša i Kurska datiraju još iz 1920. godine, kada je ikona Majke Božije, „Znamenje“ Kurskaja Korenaja, bila na čuvanju u Nišu. U međuvremenu, ti odnosi su prekinuti usled brojnih ratova, ali iz te veze proistekla je dalja saradnja. Oblasti saradnje – ekonomski odnosi između gradova, saradnja u oblasti industrije, malog i srednjeg biznisa, nauke, kulture, turizma i drugih oblasti.

SALTDAL, KRALJEVINA NORVEŠKA

2002. godine obnovljena je saradnja sa opštinom Saltdal Komune (Kraljevina Norveška) potpisivanjem Pisma o namerama. Saradnja je bila započeta 1986. godine, ali je prekinuta usled ratova i sankcija. Koreni ovog prijateljstva datiraju još iz Drugog svetskog rata, kada su Nemci su iz raznih logora širom Jugoslavije: sa Sajmišta, Banjice, Jasenovca, iz Niša, Gradiške, Šapca i drugih mučilišta, pokupili 4.500 ranjenih i zarobljenih partizana, ilegalnih radnika i pripadnika narodnooslobodilačkog pokreta i oterali u logore Norveške. Oblasti saradnje – obrazovanje, privreda, omladinska politika, kultura, sport.

KOŠICE, REPUBLIKA SLOVAČKA

U martu 2001. godine potpisan je Sporazum o saradnji Grada Košice (Republika Slovačka) i Grada Niša. Oblasti saradnje – gradska uprava, kultura, ekonomija, turizam, zaštita životne sredine, sport.

GLIFADA, REPUBLIKA GRČKA

Sporazum o bratimljenju Opštine Glifada (Republika Grčka) i Grada Niša potpisan je u novembru 1999. godine. Oblasti saradnje – obrazovanje, zdravstvo, socijalna zaštita, sport, kultura, humanitarna pomoć.

VELIKO TRNOVO, REPUBLIKA BUGARSKA

Protokol o bratimljenju potpisan je 1996. godine. Oblasti saradnje – obrazovanje, komunalne delatnosti, zdravstvo, socijalna zaštita, sport, kultura.

BERŠEVA, IZRAEL

Odluku o uspostavljanju saradnje sa gradom Berševa iz Izraela donela je Skupština Opštine Niš 27. juna 1990. godine. Oblasti saradnje – privreda, turizam, komunalne delatnosti, kultura, obrazovanje, sport.

Pored gradova i opština u Srbiji, Grad Niš neguje dobre prijateljske odnose i odnose saradnje sa brojnim gradovima u inostranstvu i stalno proširuje mrežu gradova sa kojima sarađuje u oblastima privrede, ekonomije, turizma, komunalnih delatnosti, umetnosti i kulture, omladinskih politika, učešća građana, održivog razvoja, lokalnih javnih usluga, lokalnog ekonomskog razvoja, socijalnog uključivanja…

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Zaboraviste ili ne znate, u vreme SFRJ, Nis se pobratimio da Rijekom. Rijeka je sagradila robnu kucu namestaja Solidarnost, danasnji Simpo, na Crvenom pevcu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com