Stari Niš

Da li znate kako se ulica Nikole Pašića ranije zvala?

Da li ste znali da se današnja ulica Nikole Pašića pre 50 godina zvala ulica Peti Kongres KPJ (Komunističke partije Jugoslavije)?

Imala je čak i izum za kružne tokove koji postoje danas.

Taj noziv nosila je do 1994. godine.

Peti kongres Komunistične partije Jugoslavije) održan je 21. do 28. jula 1948. godine u zgradi Doma garde u Topčideru, u Beogradu.

Za generalnog sekretara KPJ ponovo je izabran Josip Broz Tito.

Da li ste znali da je zgrada Skupštine Grada Niša u ulici Nikole Pašića 24, inicijalno projektovana kao Šegrtski dom – odnosno internat za 180 učenika sa svim pratećim uslovima za učenje i rad kao što su učionice, kancelarije, ali i prostor za menzu i prodavnicu.

Arhitektonsko je delo jednog od najpoznatijih niških arhitekata toga doba Aleksandra Medvedeva (1900-1984).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

7 Komentara

  1. To je cuveni naziv doticne ulice koji i dan danas figurira kod starih Nislija a i za mene licno jer sam u toj ulici odrastao tako da je ona za mene i dalje ulica
    VKongresa KPJ, a ne B Kongres.

    1. “V kongres” i ostali “kongresi” su komunjarska izmišljotina i propaganda bez ikakve veze sa stvarnošću i zato je sramota da se bilo šta zove po tome. Pogotovu ne glavne niške ulice.

  2. Док се не откачимо од комунизма нема да мрднемо напред . Словенија одавно раскрстила са комунизмом и сад је 50 година испред нас .

      1. Није тачно! Србија је имала најбржи развој пре комунистичке окупације. Спасла је Словенију – и Хрватску – и поклонила јој највеће фабрике.
        Србима остао злогуки комунизам и наметнута хрватска латиница.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com