Stari Niš

Da li znate da je Niš imao hotel Evropu u centru grada?

Hotel „Evropa“ kao jednospratna građevina, sa velikom letnjom baštom izgrađen je, samo godinu dana po Oslobođenju Niša od Osmanlijskog carstva 1879.

Nalazio se u centralnom delu grada u ulici Vožda Karađorđa, danas, na uglu ulica Strahinjića Bana i Vožda Karađorđa.

Od 1881. hotel je vodio poznati kafedžija iz Vojvodine Luj Rupšić. Na mestu „Evrope ” danas se nalazi uprava niške pošte.

Hotel će ostati zapamćen po tome što je u njemu Nikola Pašić, tadašnji predsednik srpske vlade, primio telegram o objavi rata Srbiji od strane Austrougarske.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

7 Komentara

  1. Ima onih koji znaju…ima još uvek nas potomaka starih, pravih Nišlija, čiji su koreni ovde oko 200 godina…sedma generacija…

    1. Sećam se čika Duce mislim da je bio član NARODNOG POZORIŠTA. Mogli smo ga čuti kako peva na radiju Glas mu je bio drhtav poseban.. Suv i visok.. I onda je bio star Moji su radili u pozorištu… tehničko osoblje i bila sam sa njima puno toga pamtim iz… Pozdrav!!!

  2. U svim gradovima na svetu žive “došljaci”.
    Pa i vi, tzv.”stare nišlije” ste jednog trenutka bili došljaci. Tako da su ovakve objave, koje se često sreću kod nas, u najmanju ruku pretenciozne! 😁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com