Društvo

Da li su Sjedinjene evropske države rešenje za budućnost Evrope?

„Da li su Sjedinjene evropske države rešenje za budućnost Evrope?“, tema je oko koje je šestoro mladih ljudi suprostavljalo svoje mišljenje na prvoj Evropskoj školi debate koja je održana u EU info kutku u Nišu. Govorili su Aleksandra Ignjatović i Aleksandra Pešić sa Filozofskog fakulteta, Anđela Nedeljković iz Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Jagodine, Đorđe Cvetković, Dušan Zdravković i Radovan Čejović sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu. Pobednički tim će učestvovati na finalnoj debate nakon još dve koje će se tek održati, a potom će u Beogradu na zasedanju Narodne skupštine prisustvovati sednici.

Miljana Pejić, debatni trener iz mreže Otvorenih komunikacija kaže da je ovo prva javna debata koja se odigrava nakon završenih radionica u okviru projekta “evropska škola debate.

“Cilj projekta je da se tridesetak mladih polaznika škole upoznaju sa debatom, osnovnim konceptima, kako se pravi argument, šta je argumentacija i kako da iskoriste te veštine kada debatuju neke važne teme u društvenom životu . Jedna od njih je evropska integracija. Na radionicama smo prilično detaljno prelazili neke od aktuelnih tema i debata u Evropskoj uniji”.

Radovan Čejović je Pravnog fakulteta u Nišu. Još iz srednje škole učestvuje na različitim debatama i uči osnove debatnog nastupa. Zato mu je, kaže, drago da škola debate postoji u Nišu i mladi njegovih godina mogu da učestvuju u radu škole.

Za njega i njegove kolege Sjedinjene evropske države nisu budućnost Evrope i to su dokazivali izboseći niz argumenata.

“Najupečatljiviji argument je da zbog kulturnih razlika , Evropu ne možemo upoređivati sa Sjedinjenim američkim državama i da taj model nije onaj koji se može primeniti u Evropi”, kaže Radovan.


Anđela Nedeljković koja je došla iz Jagodine sa svojim timom se suprostavila Radovanu i njegovim istomišljenicima. Njin tim smatra da su Sjedinjene američke države model po kome bi mogla da se ujedini i Evropa.

“Smatramo da bi bilo bolje da se stvori Savez evropskih država. To je način da se države međusobno približe, a olakšalo bi se i rešavanje nekih problema. Za nas je to način da se lakše reši i problem mogranata sa kojim se srećemo, a u budućnosti može biti još sličnih problema.Mislimo da će ovaj model sprečavati da dođe do kriza”, objašnjava Anđelka.

Evropska škola debate je projekat koji organizuju Informacioni centar Evropske unije, EU info kutak Niš i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji. Cilj ovog projekta je edukacija srednjoškolaca i studenata o Evropskoj uniji, procesu evropskih integracija i veštini debatovanja.


Školu debate je u prethodnih pet godina pohađalo više od 300 srednjoškolaca i studenata iz više od 30 gradova širom Srbije, a organizovano je više od 20 javnih debata.

U maju svake godine u sklopu promocije Dana Evrope, završna debata i ceremonija dodele diploma održavaju se u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com