Kultura

Da li ste znali da u Nišu i okolini postoji 160 mostova?

Mostovi Niša imaju svoju istoriju a neki su i prava umetnička arhitektonska i građevinska dela. Mnogi nisu u dobrom stanju, ali su i dalje simbol spajanja ljudi.

Kroz Niš protiču: reka Nišava, Gabrovačka reka i Kutinska reka. Na širem gradskom području Gabrovačka i Kutinska reka se ulivaju u Nišavu. Preko Nišave u užem gradskom jezgru prelazi 11 a u širem gradskom području 16 mostova.

Gabrovačku reku premošćuje u gradu 12 mostova i mostića, a Kutinsku reku pet.

Međutim, oko fotografa Blagoja Ilijevskog zabeležilo je da Niš i okolina ima više od 160 mostova.

“Neko je zabeležio da u Hamburgu postoji 2600 mostova, u Amsterdamu 1300 ali ih nije sve fotografisao. To mi je dalo ideju da saznam koliko mostova ima u Nišu i počeo sam da fotografišem. Za godinu i po dana saznao sam da iako kroz Niš protiču tri reke, da u bližoj okolini ima još reka i potoka i dokumentovao sam ukupno 160 mostova”, kaže autor fotografija, Blagoje Ilijevski, inače član Udruženja Makedonaca “Vardar” u Nišu.

Sve fotografije biće prikazane na izložbi u Oficirskom domu, koja se otvara u sredu, 18. januara u 13h i trajaće do 21. januara.

Autor dodaje da će nakon izložbe fotografije pokloniti zdravstvenim ustanovama u Nišu.

Realizaciju izložbe podržali su Grad Niš i Sekretarijat za kulturu i informisanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com