Promo

Da li se tržište rada u Srbiji vraća u normalu?

Tokom poslednje nedelje maja 2020. godine, vodeći sajt za zapošljavanje u Srbiji Poslovi Infostud sproveo je ponovno istraživanje o uticaju pandemije korona virusa na tržište rada sa ciljem da ispita stanje nakon završetka vanrednog stanja. Istraživanje je bilo usmereno na radno sposobno stanovništvo sa jedne strane i privredne subjekte sa druge gde je ovom prilikom upitnik popunilo 2285 ispitanika i 450 kompanija. Srbija, kao i ostale zemlje, izašla je iz vanredog stanja i vraća se u normalu. Kojom brzinom i sa kakvim posledicama?

Strah od ekonomske krize kao novi izazov

U istraživanju je učestvovao skoro podjednak broj zaposlenih i nezaposlenih lica, gde je 20% zaposlenih istaklo da je u njihovoj kompaniji tokom trajanja vanrednog stanja dolazilo do otpuštanja. Dobra strana je da 80% kompanija ipak nije ni otpuštalo zaposlene. Da priča o otkazima ipak nije blizu završetka, govori podatak da se polovina zaposlenih barem malo plaši za gubitak svog radnog mesta u narednih 6 meseci.

Takođe pozitivan podatak je da u skoro 70% kompanija plate zaposlenima nisu smanjivane. Načelno svi zaposleni ispitanici ocenjuju reakciju poslodavaca u krizi prosečnom ocenom 3.

Na pitanje da li su imali mogućnost da rade od kuće, čak 45% ispitanika je imalo tu mogućnost, 18% je radilo kombinovano, dok je 37% radilo iz firme ili sa terena. Kako je rad od kuće postala jedna od ključnih reči ove pandemije, čak 54% ispitanika se izjasnilo da bi i nakon završetka epidemije volelo da radi makar kombinovano – deo od kuće , deo iz kancelarije, dok se 30% ispitanika ipak opredelilo samo za rad iz kancelarije.

Ispitanici koji su imali mogućnost da rade od kuće izjasnili su se u najvećoj meri da nisu osetili razliku u svojoj produktivnosti u čak 43% odgovora, 25% je reklo da je bilo produktivnije nego iz kancelarije, dok je 31% reklo da je produktivnost bila manja.

Što se tiče nezaposlenih ispitanika, čak 63% je reklo da je tokom vanrednog stanja pokušavalo da dođe do posla, ali bezuspešno kako je i samo tržište rada u Srbiji bilo u zastoju.

Iako je u prethodnom istraživanju strah od zaraze njih samih ili nekog njima bliskog bio dominantan odgovor, ovog puta kao najveći izazov ispitanici navode strah od produbljivanja ekonomske krize  i borbu za egzistetnciju.

Rad od kuće i nakon završetka pandemije

Što se privrede tiče broj kompanija koje osećaju značajno negativan uticaj smanjio se sa 56% (prva nedelja aprila) na 27% u poslednjem merenju. Sa druge strane samo 8% kompanija je izrazilo pozitivan uticaj na njihovo poslovanje.

Kao najveći izazov sa kojim su se susreli čak 40% kompanija ističe otežano planiranje aktivnosti usled dosta nepoznanica, a na drugom mestu sa 28% finansijska održivost. Polovina kompanija očekuje da finansijski plan za ovu godinu bude ispod planiranog, a svega 5% vidi mogućnost da bude iznad očekivanja.

Da će rizik od krize dugoročno da utiče na održivost njihovog biznisa smatra 20% kompanija, 45% smatra da će održivost biti kratkoročna.

Što se tiče pozitivnih strana poslovanja po izlasku iz vanrednog stanja 40% kompanija istaklo je da rad od kuće može biti izvodljiv i koristan za dobar deo preduzeća, a 23% je istaklo da je ozbiljnije ušlo u digitalizaciju svojih procesa. Među negativnih posledicama istakle su se stopiranje planiranih ulaganja (edukacije, novi projekti, razvoj) i finansijske posledice po kompaniju.

Više od polovine privrednih subjekata rezalo je svoje troškove, među kojima su prvi stradali oni vezani za marketing. Dobra vest je da u skoro 70% kompanija plate zaposlenima još uvek nisu dirane.

Čak 60% kompanija omogućilo je bar delu svojih zaposlenih da radi od kuće, a isti toliki procenat ne vidi pad u produktivnosti. U kompanijama gde su se zaposleni vratili na svoja radna mesta čak 70% primenjuje mere propisane zaštite od virusa od strane Vlade Srbije, a dok je 15% istaklo da nema posebno uređenje.

Nešto više od 30% kompanija planira da omogući svojim zaposlenima da rade od kuće i nakon završetka opasnosti od epidemije, dok skoro 40% ističe da će se vratiti normalnim poslovnim procesima i radu iz kancelarije.

Iako je 27% ispitanih privrednih subjekata zapošljavalo i tokom trajanja vanrednog stanja i pandemije, skoro 40% njih je stopiralo zapošljavanje do daljnjeg, a 35% će nastaviti sa zapošljavnajem u narednom periodu.

Dobra strana je da preko 80% kompanija nije otpuštala svoje zaposlene tokom prethodnog perioda, a od mera Vlade Srbije kao najznačajnije ističu rasterećenje zarada i poresko rasterećenje, dok sveobuhvatne mere prema privredi ocenjuju prosečnom ocenom 3.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button