Društvo

Da li se sećate Violete, radnice Jure, koja je dobila otkaz kad je obolela od karcinoma?

Nišlijka Violeta Petrović, koja se krajem 2016. godine suočila sa najtežom bolešću, a odmah zatim i sa otkazom iz fabrike Jura / orig. Yura/, oseća se odlično. Nakon duge i teške borbe, prvo sa bolešču, a zatim i sa materijalnim problemima, ova hrabra Nišlijka danas kaže da se “raduje svakom novom danu dok čeka rešenje za invalidsku penziju”.

Život u mukama, nesreća nikada ne dolazi sama

Violeta Petrović je po obrazovanju birorehničar, bez i jedne godine radnog staža u struci. Radila je sve i svašta od svoje 18 godine, nekada je bila prijavljena, većinom nije. Živi kao samohrana majka, sa sinom koji je te, 2016. godine, kada joj je život pokazao najcrnju stranu medalje,  imao tek 12 godina.

Kada joj je otkriven drugostepeni karcinom u dojci ( u 41. godini života), bila je 18 meseci radnica južnokorejske firme “Jura”. Ugovor o radu joj nije bio produžen i samim tim se uz bolest, našla i bez osnovnih sredstava za život. O tome su Niške Vesti pisale u tekstu OTKAZ po Zakonu o radu, Jura radnu knjižicu poslala poštom.

Pod velikim pritiskom javnosti, ugovor su joj produžili za još 6 meseci, ali je nakon toga definitivno ostala bez posla, a samim tim i bez ikakavih sredstava za život. U to vreme je išla na hemoterapije i ostala bez kose.

Da bi otišla u invalidski penziju, bilo joj je potrebno minimum 5 godina radnog staža, i tada se pojavljuje mala firma iz Beograda, koja želi da ostane anonimna i koja Violeti nudi zaposlenje na 6 meseci da bi mogla da dobije penziju, jer joj do famoznih i minimalnih 5 godina, fali još 5 meseci radnog staža.

Pre bolesti i u toku lečenja, kada je dobila otkaz iz Jure

Violeta – radujem se svakom novom danu

Violeta Petrović je u najtežim trenucima života pokazivala da ima jak karakter i da je stabilan borac, pa su i veoma ozbiljni problemi počeli da se rešavaju, pre svega zahvaljujući njenom optimističnom pogledu na život. Dve godine kasnije, ona kaže:

“Dobro sam, vraćam se polako prirodi, imam da primim još dve terapije Herceptin inekcije i onda ostaju kontrole na tri meseca. Naravno, Nolvadex tablete treba da pijem još četri godine. Poslednja kontrola koju sam radila početkom marta, pokazala je da su rezultati dobri. Lekarska komisija mi  je odobrila invalidsku penziju, doduše rešenje još nije stiglo, ali očekujem  svaki dan. Zahvaljujući i gospodinu Dušanu iz Beograda, koji mi je ponudio ugovor na šest meseci, da bi prikupila tih pet godina koje su bile prvi uslov za dobijanje invalidske penzije.”

Violeta kaže da je srećna i vesela. U borbi za život pomogla joj je porodica, prijatelji i jedna posebna osoba do koje joj je mnogo stalo.

“Radujem se svakim novom danu. Posle hemoterapije, kosa mi je opala, a ova nova raste još brže”, kaže uz osmeh hrabra Nišlijka koja je u poslednje dve godine prošla Golgotu.

Prethodne subote bila je na planinarenju, na vodopadu Ropot na Suvoj planini, pa je ove fotografije poželela da podeli i sa čitaocima Niških vesti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com