Zdravlje

Da li korona oštećuje sluh? Odgovor će za ceo svet dati niški lekari

Stručni tim ORL klinike u Nišu počeo je ispitivanja obolelih od koronavirusa, sa ciljem da utvrdi da li i u kojoj meri ovaj virus koji napada više organa, oštećuje i sluh. Znamo da virus prvo napada ORL organe, odnosno jedan od simptoma je gubitak čula ukusa i mirisa. Prema rečima direktora te klinike prof. dr Dušana Milisavljevića tim lekara je dodatnu pažnju posvetio smetnjama koje virus pravi u gornjim disajnim putevima.

Virus osim orl organa napada i sve ostale,  pravi dodatne smetnje i u mozgu, a mnogi pacijenti se žale na zujanje u ušima. Ispitivanjem koje će obaviti, niški lekari žele da daju doprinos u boljem upozavanju virusa, kako bi i samo lečenje bilo uspešnije.

“Mi želimo da utvrdimo da li virus napada i slušni živac i da li dovodi do oštećenja sluha. Želja nam je da ovim radom i analizama i proverama sluha damo doprinos boljem upoznavanju pandemije virusa, s obzirom na to da je ovo nov virus i da se o njemu malo toga zna”, kazao je Milisavljević Niškim Vestima.

On je objasnio da će lekari obaviti pregled najtežih pacijenata koji su hospitalizovani u kovid bolnicama u Kliničkom centru u Nišu. Nakon što budu pregledani dok su hospitalizovani, posle mesec dana pošto izađu iz bolnice obaviće još jednom proveru sluha i svih ostalih organa kako bi se utvrdilo da li je došlo do trajnog oštećenja sluha ili čula mirisa i ukusa.

“Obavićemo pregled srednje lakih i teških pacijenata i utvrditi da li virus kod njih dovodi do oštećenja sluha. Ovo je jedini pravi put da medicinska nauka i struka daju svoj doprinos, svako iz svoje oblasti, kako bismo mogli virus konačno da pobedimo i kako bi na kraju došli i do leka i vakcine. U ovom trenutku kada nemamo ni jedno ni drugo, bitno je da utvrdimo koje sve organe virus napada”, istakao je dr Dušan Milisavljević.

Ova saznanja pomoći će lekarima da spreče oštećenje sluha kod pacijenata zaraženih virusom korona, ali i da brže povrate čulo ukusa i čulo mirisa nakon izlečenja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com