Društvo

Da li je prevencija vršnjačkog nasilja pomalo zaboravljena?

„Nadležnost, odgovornost, granice sistema“

28. „Oktobarski susreti u socijalnoj zaštiti“ koji se ove godine održavaju u Nišu pod sloganom „Nadležnost, odgovornost, granice sistema“, govoriće se, pre svega o prevenciji, ali i o važnosti saradnje socijalnih službi sa drugim službama.

Susretima će prisustvovati više od trista stručnjaka iz ove oblasti koji su svojim prisustvom i diskusijama doprineti da susreti proteknu na veoma visokom nivou i da se razmotre neka od najznačajnijih pitanja vezanih za prevenciju i saradnju socijalnih službi sa drugim službama.

 

„Veoma je bitan porodični odnos, bitno je da postoje aktivnosti koje se rade van društvenih mreža, da se deca igraju sa decom, da bude i fizičke aktivnosti, upravo to je i program, da se poveća broj časova fizičkog vaspitanja i da se povežu i roditelji i deca. Nije bitno da decu budu i mirna i da sede u svojoj sobi, nego da budu zajedno sa porodicom i da provode vreme na jedan lep način uz osmeh, radost i pomoć jedni drugima“, kazala je Svetlana Mančić, psiholog i porodični terapeut.

Ona dodaje da Savetovalište za porodicu koje radi pri Centru za socijalni rad u Nišu mora intenzivnije da posveti pažnju prevenciji.

„Kada se prijavi nasilje Službi za socijalni rad kreće se odmah u sistematsko razmatranje, da li je bilo ili nije bilo nasilja, imamo i prijave koje nisu autentične. Onog momenta kada se ustanovi da je bilo nasilja, bez obzira na to kakav oblik, povezujemo se svim relevantnim službama, počev od škole, preko policije, tužilaštva, razmenjujemo saznanja i primenjujemo sve ono što su nadležnosti svakog sistema“, ističe Maja Stojanović, pomoćnica direktora za stručne poslove.

Prema njenim rečima, neophodno je da Socijalna služba, policija, zdravstvo i tužilaštvo moraju biti povezani i integrisani i moraju da znaju svoje granice i nadležnosti.

Ona smatra i da je prevencija pomalo zaboravljena, iako je to veoma važan aspekt.

Nekada povećan broj prijava ne znači da je ceo fenomen u ekspanziji, već može da znači da je senzibilnost uvećana. Imamo povećan broj prijava za vršnjačko nasilje, povećan broj sporova oko povere, ali kažem, to je zbog toga što smo negde svi osetljiviji i spremni da prijavimo i radimo na tome“, navela je Lidija Stanković, pomoćnica direktora Centra za Socijalni rad.

Ona dodaje da ohrabruje činjenica da se smanjuje broj korisnika novčane socijalne pomoći i da je u prethodnih 10 godina broj korisnika smanjen za 6.600 lica.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com