Društvo

Da li građanski aktivizam ima efekta? Postavljeni usporivači u Knjaževačkoj ulici (VIDEO)

U Knjaževačkoj ulici koja je poznata po učestalim saobraćajnim nezgodama i nesrećama, postavljeni su usporivači na četiri lokacije ispred pešačkih prelaza, nakon protesta građana i razgovora sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski.

Stanovnik Knjaževačke Ljuba Kostić je podsetio da su pre nekoliko meseci dvojica naših sugrađana nastradala na ovom pešačkom prelazu. Jedan kao pešak, drugi kao vozač. I ta priča se na Knjaževačkoj ponavlja već decenijama.

“Šta mislite, da li građanski aktivizam ipak ima efekta ili ne?
Možemo li njime nešto postići u smislu ostvarivanja minimuma zajedničkog interesa?
Oduvek sam iskreno verovao da možemo iako često nailazite na osporavanja ili podsmeh”, rekao je Ljuba Kostić.

Protesti žitelja ove ulice i kasniji pregovori sa predstavnicima vlasti su doveli do toga da bezbednost svih učesnika u saobraćaju sada bude veća.
Vozači će morati da uspore i tako sačuvaju nečiji život a svoj ne upropaste. Jer stvari se dešavaju u sekundi, posle je kasno.

“Najavljenu rekonstrukciju cele ulice ne mogu da komentarišem. Videćemo šta će od svega toga biti i da li će je uopšte biti. Neka struka je to radila već duže vreme i mi ne možemo unapred “da znamo” da li je to dobro rešenje ili nije. To i slično tome je tek neka druga borba i ona se mora voditi kroz institucije.

Ono što smo zahtevali od izabranih predstavnika vlasti u Nišu a to su HITNE MERE za povećanje bezbednosti, to smo izborili u vidu ovih denivelacija najrizičnijih pešačkih prelaza.

Pred svima nama je dugačak put da svoj grad dovedemo do mesta koje zaslužuje. Imamo mnogo posla. I mi to zaista možemo – zajedno”, kazao je Kostić Niškim Vestima.

Povodom početka radova u ovoj ulici, koji mnogi nazivaju “ulicom smrti”, oglasila i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i na svom facebook nalogu najavila da je počela izgradnja horizontalnih usporivača na četiri lokacije ispred pešačkih prelaza.

Sve raskrsnice biće dodatno osvetljene, a u toku je i izrada projekta uređenja te ulice koji će podrazumevati biciklističke staze i dodatne sadržaje za bezbednije učesnike u saobraćaju, napisala je gradonačelnica na svom fejsbuk profilu.

Pojedini vozači koji su navikli na brzu vožnju, iznenadili su se kada su naišli na usporivače, i sudeći prema snimku instagram stranice nish noću bukvalno leteli preko njih.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by nishnocu (@nishnocu_bekap)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Да ли грађани из Књажевачке и суседних улица знају да живе у граду и дА су ту између осталих утврђена правила поштовања саобраћајних прописа ,? Град није ливада !
    Имају ли они свог председника Савета грађана , одборника у Скупштини општине и Града ? Да ли они активности и договоре решавања проблема утврђују са њима ? Да ли одлуке доноси струка са њима и доносиоцима одлука ?
    Недопустиво је да блокадом улица блокирају живот другима !
    Нека покажу једном и виши ниво социјалне културе у решавању проблема у локалној заједници !

    1. Djuro potpiši slobodno Zlotirovska sl. Put. I pitaj usput da li će biti izbora do kraja godine ili ne sme na crtu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com