Hronika

Da je živ, Desimir Stanojević bi danas proslavio 70. rođendan

Jedan od najpoznatijih niških glumaca i pozorišnih reditelja Desimir Stanojević Desko rođen je na današnji dan, 7. oktobra, 1950. godine u Nišu.

Deska generacije pamte po ulozi Vukašina Golubovića, koju je igrao u kultnoj seriji “Srećni ljudi”. Za sebe je govorio da je Nišlija, na privremenom radu u Beogradu.

Igrao je u Narodnom pozorištu u Nišu od 1970. do 1990. godine, a od 1991. u Pozorištu na Terazijama u Beogradu. Osnivač je Omladinskog pozorišta „Treća polovina“ u Nišu i tvorac je mjuzikla „Violinista na krovu“, prvog u istoriji niškog pozorišta. Biografija ovog niškog glumca broji kako glumačke tako i rediteljske uloge, odigrane podjednako uspešno. Desimir Stanojević preminuo je 10. marta 2019. godine.

Na inicijativu njegovog velikog prijatelja producenta Olivera Paunovića, snimljen je dokumentarni film o Desku, “Život je mjuzikl”, koji govori o njegovoj glumačkoj karijeri, životu, uspomenama i ljubavi prema Nišu i naselju Palilula, gde je rođen i koje je neizmerno voleo. A volele su i Nišlije njega i njegove predstave u kojima je igrao ili ih režirao.

“Dragi Desko, nisam te mogao sačuvati od smrti, ali ću te sačuvati od zaborava. Jer smrt je jača od života, ali ne i od ljubavi prema tebi. Da je živ, glumac Desimir Stanojević Desko danas bi napunio 70 godina”, poručio je Oliver Paunović.

Oliver Paunović i Desimir Stanojević Desko

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com