Društvo

Cveće i venci na spomen obeležje Učitelj Tasi

Delegacija Gradske opštine Palilula na čelu sa predsednikom opštine Bratislavom Vučkovićem i delegacija profesora i učenika OŠ “Učitelj Tasa“ položila je vence i cveće na spomen obeležje Ulitelj Tasi na Starom groblju gde je održan i pomen Atanasiju Petroviću – Tasi, učitelju znamenitih Nišlija. U ime GO Palilula venac je položio predsednik ove opštine Bratislav Vučković.

 

„Pre samo nekoliko dana uredili smo grobno mesto Učitelj Tasi, postavljene su žardinjere i posađeno cveće i to je najmanje što za sada možemo da učinimo, ali već narednih dana postaraćemo se da uredimo i sam spomenik jer Atanasije Petrović je svojim radom za života to i zaslužio. Zahvaljujući njemu obrazovanje zaživelo u gradu na Nišavi, a njegovim delima se ponose mnoge generacije“, kazao je Bratislav Vučković.

Ove godine navršava se 128 godina od smrti Učitelj Tase, a najstarija niška osnovna škola nosi njegovo ime.

„Danas su se na Satrom groblju u Nišu gde se nalazi spomenik Učitelj Tasi okupili predstavnici naše škole koja nosi njegovo ime, učenici i predstavnici Učeničkog parlamenta. Sa nama su i predstavnici GO Palilula koja je na naš predlog dala saglasnost da damo pomen Učitelj Tasi jer je on to zaslužio svojim delom i likom. Gradska opština je uredila prostor oko groba, a dobili smo obećanje da će srediti i sam spomenik Učitelj Tasi. Danas na svečan način odajemo pomen prvom učitelju u Nišu“, kazala je Radmila Krstić, direktorka OŠ „Učitelj Tasa“.


Zajedno sa učenicima na Starom groblju je bio i veroučitelj OŠ „Učitelj Tasa“ Miljan Kocanović.

„Učitelj Tasa je važna ličnost koja je mnogo zadužila naš grad. Znamo da je prvi učitelj u Nišu i da najstarija osnovna škola u gradu nosi njegovo ime, ali i Trg kao i ulica u kojoj je živeo. Pored toga što je bio učitelj, a malo ljudi to zna, on je bio i crkvena ličnost. Pevao je na bogosluženjima i na liturgijama u Sabornom hramu. Upravo zbog toga ovo je važan događaj za istoriju našeg grada. Ove godine navršava se 128 godina od njegove smrti“, podsetio je veroučitelj Miljan Kocanović.

Učitelj Tasa, bio je najpoznatiji prosvetni radnik u Nišu u 19. veku. Atanasije Petrović je nakon oslobođenja Niša od Osmalija, 1878. godine od strane noovoosnovane vlasti postavljen za upravitelja Narodne škole u Nišu. Na toj dužnosti bio je sve do 1880. godine kada je penzionisan. Sahranjen je na Starom niškom groblju. Po Učitelj Tasi ime je dobila najstarija osnovna škola u Nišu 1954.godine, a njegovo ime nosi i jedna ulica i jedan trg u Nišu na kome se nalazi njegova bista sa knjigom u ruci. Zastupljen je i u Enciklopediji „Znamenite ličnosti Niša“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com