Sport

Čuveni spomenik fudbaleru u Nišu: Znate li kome je posvećen?

Spomenik fudbaleru je smešten u parku kraj Keja 20. decembra u Nišu, a priča koju ova građevina nosi verovatno je malo poznata među stanovnicima našeg grada.

Ljubomir Jakovljević je bio fudbaler koji je igrao u FK “Sinđeliću” tokom međuratnog perioda u Kraljevini SHS.

FK Sinđelić bio je kolektiv koji je nastao zahvaljujući grupi entuzijasta, mlađih i starijih, koji su svojim ličnim angažovanjem i ulaganjem svojih novčanih sredstava doprineli razvoju fudbala u Nišu.

Foto: Niske Vesti

Na igralištu XVI pešadijskog puka u Nišu odigrana je jedna od prvih međugradskih utakmica. Niški Sinđelić pozvao je u goste ekipu Građanski iz Leskovca, koja je u to vreme predstavljala uzornu i po sportskoj borbi, uigranu i fer ekipu. Utakmica je odigrana aprila 1922. godine u prisustvu mnogobrojnih građana, prve publike na jednom ovakvom susretu.

U sastavu Nišlija tada se našao i jedan heroj čije ime se danas povezuje sa jednom od najlepših istorijskih priča grada na Nišavi.

Naime, u zimu 1926. godine, fudbaler Sinđelića Ljubomir Jakovljević pokušao je da spase jednog dečaka koji je upao u ledenu i nabujalu Nišavu. Zahvajući njegovoj pravovremenoj intervenciji dečak je spasen, ali sam Jakovljević nije uspeo da se izvuče i izgubio je život u ledenoj bujici.

Foto: Niske Vesti

Ovakav herojski akt zadivio je mnoge koji su u tom trenutku bili upoznati sa ovim događajem. Jakovljevićev klub je odlučio  da angažuje eminentnog srpskog vajara Živojina Lukića, koji je ubrzo napravio spomenik u bronzi. Na inicijativu kluba i tadašnjih gradskih vlasti spomenik je postavljen 1927. godine u parku Sedmi juli pored Nišave.

Spomenik je i dalje na mestu na kome je prvobitno postavljen.

Na postolju spomenika nalazi se sledeći ugravirani natpis:

† Ljubomiru J. Jakovljeviću „Maki“ – Makedoncu
činovniku i rez. p. poručniku
N. S. K. „Sinđelić

Foto: Niske Vesti

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com