Kultura

ČUVAMO SEĆANJE. Od ove godine na City Festu nagrada “Miroljub Mika Jovanović”

Miroljub Mika Jovanović, osnivač legendarne grupe “Lutajuća srca”, ali i čovek koji je učestvovao u gotovo svim važnim dešavanjima u kulturi u našem gradu, zahvaljujući inicijativi direktora Festivala dokumentarnog filma i muzike i producenta Olivera Paunovića, od ove godine će imati i nagradu sa svojim imenom. Po prvi put će na popularnom “City Festu” biti dodeljena nagrada za najbolji dokumentarni film sa njegovim imenom.

Njegov rad u kulturnom životu Grada Niša je nemerljiv. Bio je značajna figura od Doma kulture, zatim u Narodnom pozorištu, u organizaciji Festivala glumačkih ostvarenja, na niškim televizijama. Takođe, jedan je od idejnih tvoraca “City Festa”. Osnivač je grupe Lutajuća srca, koja je svojim pesmama ostavila neizbrisiv trag na prostorima bivše Jugoslavije. Zbog svega toga Miroljub Mika Jovanović zaslužuje da se njegovo ime pamti, a jedan od načina da se sačuva sećanje je i nagrada koja će na “City Festu” biti dodeljena po prvi put.

Miroljub Mika Jovanović i Oliver Paunović

“Mika Tambura, kako su ga sve Nišlije zvale, postavio je standarde u razvoju kulturnog života Grada, pokazao je da je muzika način da se plasiraju prave kulturno-umetničke vednosti. Prerano i iznenada nas je napustio, ali je do samog kraja zadržao njegov šaljivi duh. Često je u šali govorio da “nikome ovakav nije potreban”. Danas, kada je prošlo nešto više od osam meseci od kada nas je napustio želimo da pokažemo da nije bio samo potreban, već i da nam mnogo nedostaje, nama prijateljima, ali i televizijskom programu i ustanovama kulture. Niš je izgubio legendu”, rekao je producent Oliver Paunović.

Osim što će autoru najboljeg dokumentarnog filma biti uručena nagrada “Miroljub Mika Jovanović”, biće odraž i koncert pod nazivom “U čast velikanima iz Niša”, posvećen upravo nedavno preminulim muzičkim legendama Miki i Mini, osnivačima grupe “Lutajuća Srca”. Upravo će omaž ovim niškim velikanima u kulturnom životu Niša upriličiti njihove kolege iz grupe Spomenka Đokić Krstić i Vladimir Crnomarković u nedelju 29. avgusta sa početkom od 20 časova u Parku Svetog save.

Miroljub Jovanović, fotografija sa snimanja filma “Broj 1” o Draganu Panteliću

O Lutajućim srcima, 2016. godine, snimljen je i dokumentarni film “Arhiv emocija”, niške produkcijske kuće City Production. Film koji je naišao na dobar prijem kod publike, i u Srbiji, i u bivšim jugoslovenskim republikama, kao i u dalekoj Americi, Skandinavskim i drugim zemljama sveta, najbolji je primer da vrednosti žive i da priča o Lutajućim srcima nije završena.

Autor karikature: Saša Dimitrijević

„City Fest“ se ove godine organizuje u saradnji sa GO Medijana i uz pomoć Grada Niša.

Sve informacije vezane za Festival dokumentarnog filma i muzike možete da pogledate na sajtu cityfest.rs.

Pročitajte još…

FILMOVI POD VEDRIM NEBOM: Treći Festival dokumentarnog filma i muzike „City Fest“ u Parku Svetog Save

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com