Promo vesti

Čuvajte svoje srce, imate samo jedno

Kardiologija je oblast medicine koja izučava bolesti srca i krvnih sudova. Kao specijalista, kardiolog se bavi lečenjem bolesti srca i krvnih sudova, koje su najučestalije bolesti modernog doba. Oboljenja i posledice kardiovaskularnih bolesti biće značajno manje ako je primarna prevencija bolesti dobra, a to podrazumeva eliminisanje faktora rizka koji uzrokuju bolest.

Sekundarno lečenje u kardiologiji predstavlja lečenje već postojeće bolesti i sprečavanje njenog pogoršanja i recidiva. Klinička praksa podrazumeva u tom cilju niz dijagnostičkih i terapijskih procedura kako bi se sprečio nastanak ili razvoj kardiovaskularnih bolesti.

KOJE SU NAJČEŠĆE BOLESTI SRCA I VASKULARNOG SISTEMA?

Najčešće bolesti srca jesu slabljenje snage mišića srca poput kardiomiopatije i kongestivne insuficijencije srca, zatim poremećaj ritma rada srca (aritmije) i nedostatak kiseonika u srčanom mišiću zbog bolesti koronarnih sudova, gde spadaju ateroskleroza, ishemijska bolest srca, angina pectoris i infarkt srca.

Osnovna i najučestalija bolest vaskularnog sistema je hipertenzija, odnosno povišen arterijski pritisak, koji je ujedno i faktor razvoja brojnih ostalih bolesti kardiovaskularnog sistema.


Među najznačajnijim faktorima rizika koji doprinose nastanku kardiovaskularnih bolesti (bolesti srca i krvnih sudova) su: pušenje, šećerna bolest, arterijska hipertenzija, poremećaj metabolizma lipida, porodična anamneza itd. Određeni biohemijski parametri igraju značajnu ulogu u dijagnozi ovakvih oboljenja, značajni su i za praćenje stanja kardioloških bolesnika. Ti parametri mogu biti od velikog značaja za praćenje srčane funkcije kao i nekroze (oštećenja) srčanih mišićnih ćelija (miocita).  


Ukoliko neki kardiolog indikuje laboratorijske analize, pacijent odmah može u laboratoriji poliklinike Human da odradi neophodne analize, koje kasnije nosi kardiologu na tumačenje.

U Poliklinici Humano iz oblasti kardiologije dostupne su sledeće usluge:

  • Pregled legaka specijaliste kardiologije
  • Ultrazvučni pregled srca sa color doplerom
  • Laboratorijske analize krvi i urina uključujući i serološke analize na kardiotropne viruse
  • EKG
  • Holter EKG 24h, 48h, 72h, 96h, 120h, 144h I 168h
  • Holter krvnog pritiska 24h I 48h
  • Test opterećenja srca (Ergometrija)
  • Stres-ehosonografski kardiološki test
  • Terapija kiseonikom
Poliklinika HUMANO
Bul. Dr Zorana Đinđića 15
018/300-230

060/0230-224

FaceBook
  humano@poliklinikahuman.rs
www.poliklinikahuman.rs

 

 

Poliklinika HUMAN – prijatelj Vašeg zdravlja!

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com