Region

Čuva tradiciju Svrljiga uz zvuk gajdi

Tradiciju Svrljiškog kraja, mladi Filip Savić, pokušava da kroz  muziku sačuva od zaborava. On je pre pet godina počeo da svira specifične svrljiške troglasne gajde, zavoleo je ovaj instrument koji je potpuno sam naučio da svira.

“Sviram sada preko 10 duvačkih instrumenata, oduvek sam se zanimao za našu tradicuju, dijalekt, muziku specifičnu za ove prostore koja je nekako pala u zaborav, pogotovo kod mladih ljudi. Sada se to menja, svima je zanimljivo da vide i čuju te zaboravljene zvukove našeg kraja”, kazao je Savić.

Pored gajdi, on svira frulu, stari pastirski instrument cevaru, duduk, granjku koja ima zvuk kao gajde ali može da bude i do 2 metara dugačka.

“Gajde ne može niko da vas nauči da svirate, morate sami, da slušate, pokušavate i potrebno je malo vremena i upornosti. Ja sam vežbao po tri, četiri sata dnevno, trebalo je vremena dok sam savladao ritam, tehniku duvanja jeste teško ali nije ne moguće”, kazao je Savić.

Ovaj osamnestogodišnjak sada nasupa širom Srbije, kaže, da često odlazi u Bugarsku, Grčku, Makedoniju ali se i takmiči na Saborima i osvaja brojne nagrade.

“Sada se trudimo da prezentujemo i našu narodnu nošnju, koju volim  da nosim dok sviram i koja daje puni efekat kada se nalazite na sceni. Pišem i pesme na dijelektu jer se trudimo da se taj specifični svrljiški dijalekt sačuva”, rekao je Savić.

Prema njegovim rečima, sve više mladih i dece je zainteresovano za tradiciju koju oni sa Domom kulture u Svrljigu pokušavaju da sačuvaju.

” Dosta je sada mladih, ja sam počeo, a onda su mi se pridružili i moji drugovi, tako da je sada dosta i dece koja žele da uče, ima i jako talentovanih koji mogu da napreduju i postignu mnogo. To je jedan lep vid druženja koji oragnizujemo i svima je zanimljivo da vide te instrumente, da čuju muziku, nauče da sviraju, obuku narodnu nošnju”, kazao je Savić.

On je dodao, da postoji dosta instrumenta koji jednostavno nisu skupi, a i lako se prave i koji mogu da budu zanimljivi deci.

” Drago mi je što je sve više mladih u Svrljigu pošlo mojim putem i nadam se da ćemo saučuvati duh koji se godinama negovao u Svrljigu”, kazao je Savić.

On planira da nastavi da se bavi tradicionalnom muzikom i da obogati svoju zbirku instrumenata još nekim koji su karakteristični za ovo podneblje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com