Društvo

Čukununuka Apela čeka obeštećenje, Nišlije pivo!

Dok iz “Pivare Niš” najavljuju prve boce već u maju, naslednici Jovana Apela čekaju obeštećenje od države. Pivara je nacionalizovana posle II svetskog rata, kada je njom upravljao Apelov unuk, kažu potomci. Zahvaljujući ovoj porodici Niš danas ima pivaru, a oni sa fabrikom “nemaju ništa”.

“Kada je stupio na snagu Zakon o restituciji, moj brat i ja smo pokrenuli postupak i tražili od države da nas obešteti”, rekla je Niškim Vestima Sofija Popović, čukununuka Jovana Apela.

Ova osamdesetčetvorogodišnjakinja živi u Beogradu, i ne seća se kada je poslednji put bila u Nišu.

“Čula sam da je naša porodična grobnica na Starom groblju opljačkana. Tu su sahranjeni moji dedovi, kojima su oduzeli pivaru. Mi sada nemamo ništa sa fabrikom. Proces restitucije je dug i ne verujem da ću ja doživeti da se okonča, ali se nadam da moji potomci hoće”, kaže Sofija čije je devojačko prezime Apel.

Apelova čukununka je diplomirana pravnica koja je radila u Vrhovnom sudu Srbije, a najveći deo svog radnog veka provela je na Radio-televiziji Beograd.
Iako fabrika piva u Nišu više od 70 godina nije u njihovom vlasništu, potomci su pratili privatizacije “Niške pivare” i faze kroz koje je prolazila tokom godina.

“Žao mi je Niša zbog svih propalih fabrika. Taj grad je nekada bio na dobrom glasu i ima zavidnu tradiciju”, rekla je Sofija.

Po osnivanju 1884. godine fabrika se zvala “Pivara Jovana Apela i sinova”. Apel je njom upravljao do smrti 1907. godne, a posle su je preuzeli njegovi sinovi Josif i Hubert.

Potomkinja ovog industrijalca čije poreklo vodi iz Austrougarske kaže da su imena Josif (Jozef) i Jovan po tradiciji nasleđivali sinovi i unuci “niškog Apela”. Naselje Apelovac u kome se nalazi pivara je pak dobilo naziv po prezimenu osnivača pivare.

srb pivara 620x0Danas je fabrika vlasništvo bugarskog biznismena Stefana Stefanova, iako firma “Lus investment” koja je učestvovala u licitaciji i dalje spori prodaju.
Međutim, kako je najavio direktor pivare Nikola Karanović, prve boce bi trebalo da se nađu u prodaji maja meseca. Sporovi koje vodi “Lus investment”, kaže, više ne mogu nikako da zaustave proizvodnju.

“Još čekamo da stignu mašine iz inostranstva i od toga zavisi brzina proizvodnje. Ne možemo da preciziramo datum ali voleli bismo da počastimo Nišlije nekom cisternom za Prvomajske praznike”, rekao je Karanović.

Fabrika će proizvoditi pivo po istoj recepturi kao ranije.stomakpivski

“Pravićemo pivo koje su Nišlije pile stotinak godina. Krećemo sa “Niškim” svetlim pasterizovanim u staklenoj i plastičnoj ambalaži. Kasnije ćemo proizvoditi i “Apel”, “Superior”, kao i specijalno “Sinđelić” pivo”, dodaje.

Trenutno je u pivari 41 radnik, a planirano je da bude upošljeno preko 100 ljudi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com