Društvo

Čudotvorna ikona Sv. Jovana Кrstitelja u manastiru Sv. Nikola u selu Manastiri

Smatra se da je ova čudotvorna ikona pomogla obnovi manastira, da ikona DOBROTOM POBEĐUJE, govori igumanija mati Veronika vernicima

Prilikom obilaska manastira Sv. Nikole u selu Manastiri u razgovoru sa igumanijom Veronikom Matić istoričar Đorđe Bojanić saznao je zanimljive detalje u vezi ikone Svetog Jovana Кrstitelja. Ikona potiče iz 13. veka. Igumanija mati Veronika ju je pronašla prašnjavu u oltaru manastira koji je i sam bio oronuo i zapusteo.

Po njenim rečima, ikonu su u litijama nosili oko manastira i molili se za spasenje naroda u ovim teškim vremenima punih iskušenja. Sama mati Veronika se molila nad ikonom za ponovno pokretanje i obnovu manastira.

Foto: http://www.srpskaistorija.com

I zaista molitva je uslišana, od tada obnova manastira je išla ubrzanim tokom. Javljali su se donatori i dobri ljudi koji su pružili pomoć. Sada manastir izgleda predivno sa prekrasnom okolinom.

Obiđite manastir, poklonite se svetinji i pomolite se pred čudotvornom ikonom koja DOBROTOM POBEĐUJE, kako mi je prenela igumanija manastira. Takođe u manastiru ima veliki broj ikona koje su delo ruskog ikonopisca Vasilija Rudanovskog iz perioda prve polovine 19. veka (oko 1828).

Foto: http://www.srpskaistorija.com

Кako do manastira

Oko 18 kilometra od Niša, na magistralnom putu Niš-Sofija, na ulazu u Sićevačku klisuru, sa desne strane odvaja se put posle kafane ,,ĆALE MAGISTRALE“ za selo Prosek, prelazi se pružni prelaz i posle mosta iznad reke Nišava skreće se desno i prva ulica levo. Posle oko pet kilometara solidnog uskog puta sa većim usponom stiže se do sela Manastiri, uz predivni pogled na krajolike Sićevačke klisure.

Srce ljubavnika Ane Karenjine u manastiru Sveti Roman

Foto: http://www.srpskaistorija.com

Кratak istorijat

Po predanju, selo Manastir je nastalo u 13. veku kada je Sveti Sava 1234. god na putu za Carigrad u Sićevačkoj klisuri „popio i blagosiljao“ seosko vino. Pretpostavlja se da je staro selo vremenom raseljeno, a današnje selo Manastiri nastalo je početkom 18. veka od „zbegova“.

Inače sam manastir pominje se u Turskom popisu iz 1498. godine. Posvećen je svetom Nikoli, a današnji manastir je obnovljen ili izgrađen u prvoj polovini 19. veka, zahvaljujući prilozima meštana.

U porti ove crkve nalazi se staro groblje iz 19. veka. Reč je o živom manastiru o kome brine igumanija Veronika sa još dve iskušenice. U porti manastira napravljen je konak, a samo dvorište je prelepo uređeno.

Foto: http://www.srpskaistorija.com

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com