Društvo

Čudesne slike Bate iz Vučja: Stefana Nemanju naslikao na mravu, Hristovo rođenje i raspeće u oku

Bratislav Anđelković (71) poznat kao Bata iz Vučja slikar je neverovatnog dara, ali i njegova dela su neverovatna jer nastaju na kamenu, drvetu, opanku, konjskom sedlu, vojničkom koferu, članku mrava, zrnu pšenice, palidrvcima, žici…

I van granica naše zemlje čuven je po tome što je, bez pomoći lupe ili mikroskopa, na članku mrava naslikao lik Stefana Nemanje, ali i po tome što svoja dela izlaže i u vodi jer je pronašao boje koje se vodom ne mogu oprati. Likovi svetaca, srpskih patrijarha i vojskovođa, Isusa Hrista i Bogorodice, najčešći su motivi na njegovim slikama, ali slikao je i Mona Lizu, Nikolu Teslu…

Bratislav Anđelković; Foto: Niške Vesti/B.Lj.

Bata ističe da slika od najranijeg detinjistva, ali da je kao umetnik pronašao sebe onda kada je otišao na Kosovo i Metohiju.

“Umetničku školu sam upisao u Nišu, ali me je nešto vuklo Kosovu i Metohiji i otišao sam u Peć i Pećku patrijaršiju. Tu su počeli novi momenti u mom stvaranju, Od tada slikam istoriju srpskog naroda”, naglašava Anđelković.

Kao drugi najznačajniji momenat u svom stvaralaštvu Anđelković ističe dan kada se susreo sa kamenom kao podlogom.

“Dugo sam istraživao, lutao, tragao, i najzad sam se susreo sa kamenom. Bilo je to u vreme inflacije, imao sam 40 godina. Mislim da sam se sapleo na neki kamen, ali ono što sam siguran je da je on prepoznao mene, a ja njega. Pokušao sam da kamen na neki način oplemenim, da ga napravim toplijim i tako je sve krenulo”, objašnjava naš sagovornik.

Punih 10 godina Bata je istraživao i eksperimentisao sa bojama dok nije pronašao one koje su najbolje za kamen kao podlogu i koje voda ne može da ispere.

“Dok su moje kolege zarađivale ja sam istraživao, ispitivao, jer meni novac nije toliko bitan, koliko mi je bitno da dam doprinos srpskom slikarstvu. Zahvaljujući tim bojama moja dela se na otvorenom mogu videti u Đavoljoj varoši, u Prolom i Lukovskoj banji”, kazao je Bata.

Minijature po kojima ga mnogi poznaju Anđelković je počeo da radi još u vreme dok je slikao na platnu kao i ostale njegove kolege.

Bratislav Anđelković; Foto: Niške Vesti/B.Lj.

Slikao sam velika platna i onda kada sam hteo da se malo odmorim, odmarao sam se tako što sam na malim prostorima slikao nešto. Jedna od najmanjih mojih minijatura je na članku mrava. Tog mrava sam pronašao u kesi sa poklonom koji sam dobio sa Hilandara. Nisam želeo da ga bacim. Impregnirao sam ga i na trećem članku naslikao sam Stevana Nemanju. Slikao sam i na kamičcima veličine dva do tri milimetra, na zrnu pšenice. Na zrnima pšenice naslikao sam patrijarha Pavla i Isusa Hrista. Sve minijature izrađujem bez optičkih pomagala i to sam demonstrirao i na televiziji”, rekao je Anđelković.

Postavku sa 34 neverovatnih Anđelkovićevih dela imali su priliku da vide i građani Niša na izložbi “Kamen drevnog snevača” otvorenoj u Svetosavskom domu u Nišu povodoom obeležavanja 145 godina rada Narodne biblioteke “Stevan Sremac”.

„Drago mi je što su sva dela bila postavljena na stolovima, a ne na zidovima ili panelima. Da bi ih pogledali posetioci su morali da se nagnu, odnosno da se poklone našoj istoriji. Posetioci su mogli da vide između ostalog i dve minijature, rođenje Hristovo i Hristovo raspeće naslikane u očima Isusa Hrista”, istakao je Anđelković za naš porta.

Izložba sa Anđelkovićevim delima tokom ove godine trebalo bi da prođe Srbijom kako bi je videli i stanovnici drugih mesta osim njegovog rodnog Vučja.

Foto: Niške Vesti/B.Lj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com