Promo

Čudesna biljka čije ulje ima blagotvorno dejstvo

Argan je ednemska biljka, raste u sušnim, pustinjskim predelima u južnom delu države Maroko. Žitelji tog predela vekovima koriste Argan za različite namene, a mnoge stvari u vezi sa ovom biljkom su zaista nesvakidašnje.

Kada su sušni periodi argan, koji je dugog životnog veka i može da dostigne i do 10 metara visine, pređe u stanje mirovanja, odbaci list i ne daje plod. Tako može da opstane i po nekoliko godina.

Ono što je jako interesantno jeste da se u vreme berbe ploda, koji je nalik maslini, ali sa daleko tvrđom ljuskom, na drvo puštaju koze. Brsteći drvo, one ispljuju seme, koje se prilikom pada razbija.

Prema tradicionalnom načinu, smesa koja se pokupi cedi se rukama dok se ne dobije krajnji produkt – ulje. Za samo jedan litar arganovog ulja potrebno je mnogo vremena i velika količina svežeg ploda.

Image by alex dutemps from Pixabay

Ulje argana ima izuzetno povoljno i blagotvorno dejstvo na ljudsku kožu. Koristi se kao zaštita od visokih temperatura, za negu osetljive dečje kože, protiv ekcema i strija.

Od arganovog ulja prave se sapuni, šamponi i kreme, a takvi proizvodi u sve traženiji širom sveta.

Na naše tržište kremu od arganovog ulja donosi firma DCP Hemigal, u svojoj Fitogal kolekciji kozmetičkih proizvoda. 

FITOGAL

Fitogalova Argan krema za ruke, lice i telo, namenjena je nezi svih tipova kože, a posebno je optimizovana za suvu i osetljivu kožu. Sadrži arganovo ulje bogato vitaminom E, antioksidansima i esencijalnim masnim kiselinama koje, zajedno sa prisutnim pantenolom Argan kremi daju izrazito zaštitna, regenerativna i vlažeća svojstva.

Argan kremu Fitogal kolekcije možete pronaći u svim drogerijama i bolje opremljenim prodavnicama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com