Kultura

Crne mambe spremaju koncert Šabanu u čast

Narednog meseca navršava se deset godina od smrti Šabana Bajramovića pevača romske i srpske muzike. Tim povodom niški bend Crne mambe održaće koncert na keju kod spomenika proslavljenom pevaču i kompozitoru.

“Spremamo veliki koncert. Izvešćemo sve Šabanove hitove uz koje su rasle generacije. Nema ih malo, zato i kažem da će to biti veliki koncert”, kaže Nebojša Saitović populartni niški muzičar koji je svojevremeno sarađivao sa Šabanom.

Crne mambe bio je naziv benda koji je na nastupima pratio Šabana punih 20 godina. Vremenom su se njegovi članovi menjali, ali je repertoar ostajao nepromenjen.

“Ne brojim godine i ne znam koliko dugo sam u ovim vodama. Sa gitarom sam proputovao, kako kažu, pola sveta i znam da svuda, bez razlike, svi reaguju isto na Šabanove pesme. Nema veze što ne razumeju reči, važna je emocija koju sama melodija nosi. Sve je to Šabi utkao u svoju muziku, iako, to će potvrditi svi koji su se s njim družili, nije znao nijednu jedinu notu. On je muziku živeo. Za to mu note nisu bile potrebne”, objašnjava popularni Neša Saita.

Koncert će biti održan u četvrtak 7. juna od 21:30.

Šaban Bajramović je napisao i komponovao više od 700 pesama, a njegova verzija pesme Đelem, đelem, izabrana je za himnu svih Roma sveta.

“Ima li veselja gde nije otpevana. Pevali su je mnogi, prepevavali, ali se samo u njegovom pevanju osetilo da dolazi iz srca i njegove duše. Značio je mnogo za ovaj grad, a znači i danas. Zato i pravimo koncert u njegovu čast i voleo bih da dođu sve Nišlije da, na pravi način, pokažemo koliko smo voleli i još volimo njegovu muziku“, kaže Neša Saita.

Šaban Bajramović

U devetnaestoj godini Šaban Bajramović je, zbog ljubavi, pobegao iz vojske, pa je kao dezerter, osuđen na tri godine zatvora na Golom Otoku. U to vreme je u zatvoru osnovao džez orkestar.

Prvu pesmu snimio je davne 1968. godine, a svoju karijeru podigao je na nešto viši nivo tek 2000. godine kada je započeo saradnju sa Mostar Sevdah Reunion. Potom je usledila saradnja sa Kubizmom i snimanje albuma za više stranih diskografskih kuća. Magazin „Tajm“ ga proglasio za jednog od 10 najvećih bluz pevača na svetu.

Koliko je bio harizmatičan i zanimljiv umetničkim krugovima, govori nekoliko filmskih naslova domaće produkcije u kojima je ostvario manje uloge – „Nedeljni ručak“ (1982) Gorana Paskaljevića, uloga pevača, “Anđeo čuvar“ (1987) Gorana Paskaljevića, Šainov otac, „Gipsy Magic“ (1997), Stoleta Popova, uloga Omera, „Crna mačka, beli mačor“ (1998) Emira Kusturice (popularna je Njegova izvedba pesme “Bubamara”).

Za Kralja romske muzike, Šaban Bajramović je zvanično proglašen u Indiji, gde je nastupao na lični poziv Indire Gandi, indijske premijerke u dva navrata i jedne od vodećih ličnosti Pokreta nesvrstanih.

Voleo je da čita. Tvrdio je da je pročitao oko 20.000 knjiga.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com