Društvo

Crkva “Svetog Arhangela Mihaila i Gavrila” –Deligrad

Kada su u proleće 1806.godine srpski vojnici izgradili Deligradsko utvrdjenje radi odbrane najužnije tačke oslobodjenih teritorija, verovatno nisu ni slutili da će na mestu tvrde poljske fortifikacije stotinak godina kasnije nastati crkva kao spomenik borbe za nezavisnost Srbije.

Jer baš na mestu gde se nalazio glavni šanac srpskih snaga na Deligradu, prema projektu uglednog beogradskog arhitekte Momira Korunovića, podignut je hram Svetog Arhangela Mihaila i Gavrila u spomen ratnicima palim u svim oslobodilačkim ratovima Srbije do 1918 godine.

Istorijat

Ideju o podizanju spomenika na Deligradu slavnim srpskim junacima iz 1806.-1876. godine, iznela je u javnost još srpska akademija nauka 1901. godine. Pododbor društva “Knjeginja Ljubica” u Aleksincu je prihvatio, samo su promenili prvobitnu ideju pa je umesto spomenika podignuta crkva. Izgradnja ove Spomen-crkve Sv.Arhangela Mihajla i Gavrila” sa kosturnicom počela je 1930. godine i završena je četiri godine kasnije, a sredstva je obezbedilo Društvo kneginje Ljubice iz Beograda.

Uređenje

Hram je tipična građevina srpsko-vizantijskog stila sa osnovom grčkog krsta, visokog kubeta iznad naosa. Gradjena armiranim betonom bez bočnih ali sa petostranom oltarskom apsidom jedna je od najuspešnijih rešenja arhitekte Korunovića. Posebnu vrednost crkvi daje ikonostas sa osam masivnih stubova srednjevekovne floralne ornamentike. Ikonsotas poseduje i prelepe ikone napravljene od belog “bračkog kamena” koji je dar Kralja Aleksandra I Karadjordjevića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com