DruštvoRegion

Crkva Svete Trojice, podignuta na mestu gde je poginuo ruski grof Rajevski

Lav Tolstoj je u svom romanu Ana Karenjina, inspiraciju za lik Vronskog našao upravo u grofu Rajevskom.

Priča o crkvi Svete Trojice počinje tragičnom smrću ruskog pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, 1876. godine u blizini Gornjeg Adrovca. On je kao dobrovoljac srpske vojske poginuo na ovom mestu boreći se za oslobođenje Srbije od Osmanlijske imperije.

Život ovog hrabrog i slobodoljubivog oficira poslužio je ruskom piscu Lavu Tolstoju kao inspiracija za lik grofa Vronskog u romanu „Ana Karenjina”. Smatra se da je ovaj roman, nakon Biblije, delo koje je prevedeno na najviše svetskih jezika. Mnogi zaljubljenici u priču o Ani i Vronskom dolaze da posete crkvu Svete Trojice, koja je podignuta na mestu njegove pogibije.

Foto: Vladimir Jovanović

Položaj i saobraćajna povezanost

Crkva Svete Trojice smeštena je u ataru sela Gornji Adrovac i udaljena je 13 km od Aleksinca, 43 km od Niša i 200 km od Beograda.

Istorija

Ideja o izgradnji hrama na mestu pogibije pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog potekla je od njegove majke, Ane Mihajlovne. Na mestu na kojem se danas nalazi crkva, ratni drugovi pukovnika Rajevskog podigli su skroman spomenik koji se i danas nalazi ispred njenog ulaza. Zemljište za izgradnju crkve donirala je srpska kraljica Natalija Obrenović, a brigu oko izgradnje preuzeo je niški vladika Nikanor Ružičić. Grofica Marija Rajevska, žena Nikolajevog mlađeg brata Mihaila, obezbedila je arhitektonsko rešenje i novac za izgradnju crkve. Kako stoji na zidu hrama, crkva je podignuta i osveštana 2. septembra 1903. godine.

Foto: Vladimir Jovanović

Izgled crkve i unutrašnjost

Crkva ima osnovu slobodnog grčkog krsta i sagrađena je u duhu tradicije ruske i srpske sakralne arhitekture. Središnjim delom dominira masivna kupola sa prozorskim otvorima. Njen izgled posebno ističe fasada u obliku mozaika, sa naizmeničnim poljima žute i crvene boje.

U unutrašnjosti crkve, osim klasičnih biblijskih predstava, mogu se videti vredne freske srpskih i ruskih vladara, svetitelja i utemeljivača hrišćanstva. Posebnu pažnju privlače freske srpskog Svetog kneza Lazara, ruskog Svetog velikomučenika Aleksandra Nevskog, portret pukovnika Rajevskog u svečanoj uniformi, kao i kompozicije „Krštenje Rusije” i „Krunisanje cara Dušana u Skoplju”. Crkvu je 1903. godine oslikao umetnik D. Obrenović iz Dalmacije. Ikonostas je izrađen od punog drveta, a ikone su delo akademskog slikara, profesora Andreja Kozilova iz Rusije. Crkva je posvećena Svetoj Trojici, kao i crkva u kojoj je ruski heroj kršten.

Foto: Vladimir Jovanović

Interesantne činjenice

  • Telo pukovnika Rajevskog je nakon pogibije prenešeno u najbliži manastir – Sveti Roman u selu Praskavče (7 km od Gornjeg Adrovca), da bi kasnije bio sahranjen u selu Razumovska, u Kijevskoj oblasti u Ukrajini, pored svojih predaka.
  • Lipe koje danas čine drvored ispred ulaza u manastir donete su iz Ukrajine sa nekadašnjeg imanja pukovnika Rajevskog.
  • Zbog svoje intersantne fasade, kao zbog i priče koja je vezana za nju, crkva ima više naziva koji su se danas „odomaćili” u narodu: Šarena crkva, Crkva ljubavi, Ruska crkva, Crkva Rajevskog, pa i Crkva Vronskog.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com