DruštvoStari Niš

Crkva Svete Trojice – Gabrovački manastir, postavljen na temeljima manastira Presvete Bogorodice

Nekadašnje omiljeno izletište Nišlija pre drugog svetskog rata popularni Gabrovački manastir sa crkvom posvećenoj Svetoj Trojici i dan danas privlači pažnju mnogih putnika namernika koji obilaze Niš i okolinu.

Položaj i saobraćajna povezanost

Još jedna crkva posvećena Svetoj Trojici nalazi se nadomak Niša oko 2 kilometra južno od sela Gabrovca u podnožju planine Seličevice. Od centra grada udaljena oko 10 km asfaltnim putem i do nje se stiže za nekih pola sata. Medju Nišlijama poznata kao Gabrovački manastir ova crkva je dobro obeležena turističkom signalizacijom koja će vas Gabrovačkim putem, preko sela Gabrovca dovesti do nje.

Foto: Vladimir Jovanović

Istorija

Sadašnji hram podignut je 1835. godine, u vreme niškog mitropolita Grigorija ponajviše zaslugom tadašnjeg niškog trgovca i ktitora crkve kir Koste Todorovića. Manastir nije slučajno izgradjen baš tu, već je postavljen na temeljima manastira Presvete Bogorodice iz XIII veka, koga su po predanju podigli Nemanjići. Kako kaže predanje sam car Dušan je u njemu pričestio svoju vojsku 1330. godine, neposredno pre slavne bitke kod Velbužda. Manastir je u više navrata bio mesto okupljanja ustanika u vreme niške bune 1841 godine, kao i pred samo oslobodjenje 1877. godine koji su predvodili Nikola Rašić i prota Petar Ikonomović.

Foto: Vladimir Jovanović

Uredjenost

Crkva je arhitektonski veoma jednostavna jednobrodna gradjevina, sa polukružnom apsidom gradjena od blokova sige i opeke. Više puta rušena i spaljivana, obnovljena je 1873. godine, kada je dograđen drveni trem, a unutrašnjost freskopisana majstorima Mirka i Jakova Milosavljevića. U njoj ima dosta elemenata iz Biblije, a posebnu pažnju privlače, portreti Miloša Obilića i cara Lazara, dok na južnoj strani zapadnog zida nalazi se portret ktitora kir Koste Todorovića.

Foto: Vladimir Jovanović

U porti manastira ispred crkve 1923.godne podignuta je česma u spomen na 188 palih boraca iz okolnih sela u ratovima 1912-1918. Stavljen je pod zaštitu države 1986 godine.

Foto: Vladimir Jovanović

Zanimljivosti

  •  Posebnu pažnju privlači freska sa “scenom strašnog suda” koja se nalazi na spoljnom zidu manastira.
  • Oružje koje je tajno prenošeno iz Srbije ustanicima u periodu od 1874. do 1877. godine sakrivano je u manastiru

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com