Moja priča

Čovek i violina

U veličinama, vrednosti neprimetno ćute i proniču u tajnu postojanja. Srdjan Tomić sa 9 godina zavoleo violinu i neispušta je do dana današnjeg. Svirao i gospodi sa leptir mašnama, damama na štiklama, kafanskim bekrijama ali i svima koji požele. Iz milošte Paganini, a što da ne, liči mu.

„Krenuo sam u Loznici zavoleo sam violinu i tako se nastavilo.“

Foto: privatna arhiva

Počela su takmičenja čak i republička a stizale su i nagrade.
Izazov je bio učiti sviranje a pomogao je i upis u srednju muzičku školu a kasnije i na muzičku Akademiju. Onda dođe Niš i Simfonijski orkestar i evo već 32 godine.

„Desilo se tako. Meni je majka Nišlijka i kada sam video zgradu Simfonijskog orkestra poželeo sam da dođem ovde i da radim. Sećam se kao da je juče bilo. Evo 32 godine sam u orkestru.“

Foto: privatna arhiva

I san se ostvario ali izazova na pretek koji priznaju kvalitet i ime. Sigurno Srdjan nije sanjao da će jednog dana zasvirati u orkestru Crne Mambe pod upravom Neše Saitovića.

„Već kao oformljeni violinista, kada sam došao u Niš prvi orkrstar kome sam pristupio bio je Pijane strune. Svideo mi se taj zvuk ambijent i jedno prijatno iskustvo. Kasnije vidjajući se sa Nešom Saitom, pozvao me je i predložio saradnju i evo već 5 godina to lepo funkcioniše.“

Foto: privatna arhiva

Pored svih obaveza, Srdjan Tomić ima i zanat, za njega zlatan i čini se da se o tome malo zna. Medju malobrojnima i u Srbiji, on je reparator gudačkih instrumenata.

„U Nišu je bilo ljudi koji su radili reparaciju, a sada neznam. Znam samo da sam ja najopremljeniji i da mogu da preduzmem sve neophodne reparacije na instrumentu. Ja sam se opredelio za gudačke instrumente, violine, viole, violončela i kontrabase. Imam sav potreban alat i materijal a bez togaa reparacija nemože da se uradi kvalitetno.“

Razmišlja se i kako dalje. Čini se uz muziku je sve lakše.
Bez muzike se nemože nikako.

„Ja sam to postao i nadam se da će i dalje biti tako. Očekujem penziju u Simfonijskom orkestru, a dok je zdravlja i volje radiću i reparaciju, trudiću se da to uradim kvalitetno jer moraš da budeš predan.“

I tako. Srdjan će svirati u Simfonijskom orkestru, veseliti se uz Crne Mambe i sećaće se svog dečačkog sna i violine i biti ono što je kao mali poželeo. Krenuo je stazom želja i muzike i naučio veštinu potpunog postojanja koja još samo u mašti pstoji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button