DruštvoHronikaServisne

Cisterna kod Jasenovika uspešno vraćena na kolosek

Gradonačelnik Niša i komandant gradskog Štaba za vanredne situacije Darko Bulatović izjavio je da je prva od dve cisterne sa amonijakom uspešno i bezbedno podignuta i postavljena na kolosek.

„Akcija je počela u 10,26 časova, a u 15,30 cisterna je postavljena na kolosek. Akcija je potpuno okončana u 16 časova. U 16 časova je dozvoljen povratak meštana u Jasenovik“, izjavio je Bulatović.

On je istakao da podignuti vagon-cisterna, zbog bezbednosti neće danas biti odvezen sa mesta gde je iskliznuo iz šina. Prilikom odvoženja cisterne, dodao je Bulatović, meštani neće morati da budu evakuisani, jer ta procedura spada u bezbedne.

“Odustalo se od uklanjanja cisterne zbog mraka i činjenice da su ljudi koji su učestvovali u akciji proveli puno vremena na terenu. U podizanju vagona učestvovala su 11 radnika železnice i 33 radnika Uprave za vanredna stanja“, izjavio je Bulatović.

Prema njegovim rečima podizanje druge cisterne koja je iskliznula iz šina planirano za nedelju.

“U toku sutrašnjeg dana počeće pripeme za podizanje druge cisterne. Ona će biti podignuta na platformu pored pruge i iz nje će biti istočen amonijak. Neće moći da bude odvezena, jer je više oštećena od prve”, naglasio je Bulatović.

Prema njegovim rečima gradjani Jasenovika koji su jutros bili evakuisani, moći da se u toku večeri vrate svojim domovima.

“Gradski Štab za vanredne situacije će doneće novu odluku o evakuaciju kada dobije potvrdu od “Infrastruktura železnica Srbije” da su završene pripremne radnje za uklanjanje druge cisterne.

“Meštani Jasenovika biće blagovremeno obavešteni o evakuaciji. Verovatno će to biti u nedelju, ali to je okvirna najava železnica”, istakao je Bulatović.

Svi meštani sela Jasenovik, njih 360, morali su danas da napuste svoje domove zbog opasnosti od akcidenta prilikom podizanja vagona-cisterne sa amonijakom. Većina njih otišla je privremeno kod svojih rođaka, dok je tridesetak meštana smešteno u Gerontološkom centru i Regionalnom centru za obrazovanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com