Društvo

Ćirić: Jedno od rešenja problema pasa lutalica je stroža kontrola neodgovornih vlasnika i njihovih pasa

Problem pasa lutalica u gradu je uvek aktuelan, a primarna delatnost sektora “Zoohigijena” u okviru JKP “Mediana” je rešavanje tog problema, naveo je gostujući u emisiji “Jutro” na RTV “Belle Amije” Dušan Ćirić iz JКP „Mediana“.

Ćirić je kazao da se uhvaćeni psi na terenu odvode u prihvatilište, gde prolaze obavezne lekarske preglede i tretmane, a jedan od njih je i sterilizacija.

Vodi se mnogo računa da svi psi u prihvatilištu JКP „Mediana“ budu zdravi, da im se obezbedi dovoljna količina hrane i vode, dobri higijenski uslovi, kao i preduzimanje i sprovođenje preventivnih, dijagnostičkih, higijenskih i drugih mera radi očuvanja zdravstvenog stanja životinje, kazao je Ćirić.

„Po Zakonu o dobrobiti životinja i odluci Grada, JКP „Mediana“ je dužno da nakon hvatanja psa, prolaska svih obaveznih veterinarskih tretmana, sterilizacije i čipovanja, psa vrati na lokaciju sa koje je preuzet“, izjavio je Ćirić.

Veliki problem predstavljaju i vlasnički psi koji nisu čipovani, a u nekom trenutku završe na ulici. Prema Ćirićevim rečima oni čine znatan broj pasa lutalica. Vlasnik psa je dužan da u roku od 3 dana prijavi nestanak psa, a JКP „Mediana“ da ukoliko se u roku od 30 dana ne pronađe vlasnik ili adekvatan udomitelj, psa vrati na lokaciju sa koje je preuzet.

“U tom smislu apelujemo na sve vlasnike da obavezno izvrše čipovanje svog psa, jer je to zakonska obaveza“ poručuje Ćirić.

JКP „Mediana“ već dugi niz godina sarađuje sa društvom za zaštitu životinja, a u cilju da svakom psu u prihvatilištu bude obezbeđen što bolji tretman, naveo je Ćirić i podsetio da su organizovane i akcije koje su imale za cilj udomljavanje pasa poput akcije „Dan otvorenih vrata“, kada su zainteresovani građani imali priliku da se druže sa ovim psima ali i da ih udome.

Jedno od rešenja koje bi dovelo do smanjenja broja pasa lutalica u gradu, pored azila za spe, je i stroža kontrola vlasnika i vlasničkih pasa u smislu čipovanja, što je u nadležnosti inspekcijskih organa, istakao je Dušan Ćirić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com