Društvo

Ciklus radionica kao psiho-socijalna podrška majkama dece sa invaliditetom i majkama sa invaliditetom

U okviru projekta “Jednake mogućnosti„ organizacija za zaštitu žena sa invaliditetom Iz kruga Niš realizuje ciklus online radionica koje su namenjene roditeljima, a prvenstveno majkama sa invaliditetom, kao i roditeljima dece sa invaliditetom. Projekat je podržalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja.

U okviru radionica razmenjuju se iskustva o izazovima roditeljstva, o tome kako pružiti podršku deci u njihovom razvoju i biti dovoljno dobar roditelj, ali i o prevazilaženju izazova koji se odnose na reakcije najbližeg okruženja na ideju o roditeljstvu osoba sa invaliditetom, kao i na reakcije neposrednog okruženja i samih roditelja kada dobiju informaciju da je majka rodila bebu koja ima neku vrstu hendikepa, istakli su organizatori.

Tema koja je privukla posebnu pažnju je način na koji roditelj sa invaliditetom treba da odreaguje ukoliko vršnjaci na neadekvatan način komentarišu činjenicu da njihov drug ili drugarica imaju jednog ili oba roditelja sa nekom vrstom invaliditeta.

„U ovakvim situacijama posebno je važno pružiti podršku roditeljima sa invaliditetom da se što racionalnije nose sa situacijom kada njihovo dete u školi čuje neprijatne komentare na račun svojih roditelja. Važno je umiriti roditelje, razgovarati o njihovim različitim emocijama koje se mogu javiti u tim situacijama, pružiti podršku detetu u proradi i razumevanju neprijatnih sadržaja ovog tipa, ali i napraviti strategije reagovanja u odnosu na drugu decu koje su primerene situaciji. Važno je uključiti školski sistem tako da učiteljica zajedno sa školskim psihologom organizuje radionicu sa odeljenjem na tu temu i slično“, ističe psihološkinja Marija Milanović.

Radionice su zbog epidemiološke situacije bile održane online, preko platformi zoom i messenger rooms.

„Ovaj ciklus radionica ima i jednu važnu komponentu, a to je sagledavanje potreba majki sa invaliditetom i roditelja dece sa invaliditetom u vezi sa uslugama i različitim programima podrške koji su im potrebni, a za koje bi se moglo zagovarati ili koje bi se mogli realizovati u narednom periodu“, navode.

U zavisnosti od vrste hendikepa i potrebe za različitim vidovima podrške se donekle razlikuju, mada ima i puno zajedničkih tačaka. Za sve žene sa invaliditetom veoma je važna asistencija prilikom odlaska sa decom u park, do obdaništa ili u školu. Za žene sa oštećenjem vida veoma je važno da im patronažne sestre i osobe iz najbližeg okruženja detaljno pokažu postupak prilikom previjanja, presvlačenja i kupanja bebe, a kada ga jednom savladaju većina majki ih kasnije radi na način na koji bi to činile i osobe bez invaliditeta. Majke sa senzornim invaliditetom istakle su i važnost podrške u procesu savladavanja dela gradiva dece osnovnoškolskog uzrasta, jer treba pregledati domaće zadatke, detetu pomoći prilikom razvoja veština čitanja i pisanja, čulo se na onlajn radionici.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button